Četrtek,
4. 6. 2015,
10.32

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme vročinski val poletje

Četrtek, 4. 6. 2015, 10.32

5 let, 8 mesecev

Vročinski val je v polnem zagonu. Kako se boste hladili v teh dneh?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenijo je zajel prvi letošnji vročinski val. Po besedah meteorologov bolj zmeren, a temperature nad 30 stopinj Celzija so lahko za marsikoga že manj prijetne.

Tudi v prihodnjih dneh se bo poletno vreme nadaljevalo, le danes bo popoldne v zahodni in osrednji Sloveniji več oblačnosti, predvsem v hribovitem svetu bodo nastale krajevne plohe in nevihte.

Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 27 do 30, na Primorskem ob šibki burji do okoli 32 stopinj Celzija. Vreme je kot nalašč za skok na Obalo, saj ima morje že skoraj prijetnih 22 stopinj Celzija.

Poletno vroče vreme bo vztrajalo nekje do sredine prihodnjega tedna, potem pa predvidoma sledi osvežitev.

Napoved vpliva vremena na počutje Kot opozarjajo na agenciji za okolje, bo vremenski vpliv ugoden, po nekaterih nižinah pa bo popoldne velika toplotna obremenitev. Občutljivim ljudem zato priporočajo, da se takrat izogibajo večjim naporom na soncu.

Čeprav smo poletno vreme dolgo čakali, pa velja biti kljub temu previden pri izpostavljanju soncu. Pred vročino se lahko zaščitimo s pokrivalom, sončnimi očali in zaščitno kremo. Prav tako je priporočljivo, da se med 11. in 15. uro izogibamo izpostavljanju soncu.

Koncentracije cvetnega prahu v zraku Za vse tiste, ki imate težave z alergijo, so na agenciji za okolje ter v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano pripravili tudi podatke o koncentraciji cvetnega prahu.

V nižinah in tudi višje v hribih bo koncentracija cvetnega prahu trav visoka, kar bo negativno vplivalo na zdravje preobčutljivih posameznikov. Košnja trave lahko nekoliko omili težave alergikov. V zraku bo prisoten še cvetni prah trpotca, kislice, bezga, ligustra in iglavcev.

Ponekod so zacvetele lipe. Lipa je žužkocvetna, zato je le v neposredni bližini dreves nekoliko več peloda. Na Slovenskem primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav od nizka do srednje visoka, nekateri preobčutljivi posamezniki bodo zato lahko imeli težave z zdravjem. Težave lahko povzroča tudi cvetni prah oljke. V zraku bo še cvetni prah trpotca, ligusta, krišine in iglavcev, so navedli.