Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2011,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 17. 2. 2011, 17.38

8 let

Vlada ustanovila medresorsko skupino glede omejitve prodaje kraških nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je ustanovila medresorsko skupino pod vodstvom vodje sektorja za mednarodno sodelovanje na direktoratu za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč pri ministrstvu za pravosodje.

Skupina Roka Šteblaja ima za nalogo opraviti analize in doreči ukrepe, ki bodo upoštevali gospodarske procese v obmejnih pasovih z Italijo in Avstrijo. S tem se je odzvala na pobudo po uvedbi zaščitne klavzule za prodajo nepremičnin na Krasu.

Pahor: Vlada mora biti previdna in pametna

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal predsednik vlade Borut Pahor, bo vlada javnost o podrobnostih obvestila takrat, ko bo presodila, da je to primerno.

Zagotovil je, da vlada glede zahtev civilnih zahtev Kras in za Primorsko še zdaleč ni ravnodušna, vendar pa mora biti pri svojem ravnanju "previdna in pametna".

"Zavedati se moramo prostega pretoka kapitala"

Kot pravi Pahor, se je treba namreč zavedati pomena prostega pretoka kapitala kot ene od štirih temeljnih svoboščin, a obenem tudi nekaterih obrambnih mehanizmov, ki so na voljo članicam sedemindvajseterice ob upoštevanju načela vzajemnosti, ki velja na področju nepremičnin.

Civilni iniciativi Kras in za Primorsko sta konec januarja na vlado naslovili pobudo, naj pri Evropski komisiji sproži postopek za sprejetje zaščitnih ukrepov v zvezi s trgom nepremičnin.

Nepremičnine so narasle tudi po sedemkrat

Kot opozarjajo v obeh iniciativah, so cene nepremičnin na Krasu zaradi povpraševanja predvsem italijanskih kupcev narasle tudi za sedemkrat, zato si domačini ne morejo več privoščiti nakupa zemljišč. Obenem opozarjajo tudi na tiho strategijo poitaljevančevanja obmejnega območja.

"Potrebni so zaščitni ukrepi" Kot določa pristopna pogodba desetih novih članic unije iz širitvenega vala 2004, lahko te države v obdobju, ki traja največ tri leta po pristopu, Evropsko komisijo zaprosijo za dovoljenje za sprejetje zaščitnih ukrepov, če bi se v katerem koli gospodarskem sektorju pojavile resne težave, ki bi utegnile trajati dalj časa ali ki bi lahko resno poslabšale gospodarske razmere na določenem območju.

Na tako prošnjo komisija po določilih pogodbe po hitrem postopku določi zaščitne ukrepe, ki so po njenem mnenju potrebni, ter podrobno opredeli pogoje in način njihovega izvajanja.

Za področje nepremičnin lahko Slovenija za uvedbo tovrstne zaščitne klavzule zaprosi do 1. maja letos.

Ne spreglejte