Četrtek,
7. 7. 2011,
19.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

proračun

Četrtek, 7. 7. 2011, 19.54

8 let

Vlada sredstev za pokojninsko blagajno ne bo odvzela vojski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je na seji zavrnila pobudo poslancev SD Luke Jurija in Matevža Frangeža, da bi del sredstev, ki jih proračun namenja Slovenski vojski, preusmerili v pokojninsko blagajno.

Vlada meni, da je takšna pobuda neuresničljiva in tudi nesprejemljiva z vidika nacionalne varnosti in obrambnih potreb.

Vprašanje, kako zagotoviti čedalje več denarja Juri in Frangež sta namreč na vlado naslovila poslansko pobudo o usmeritvi sredstev iz Generalštaba Slovenske vojske v pokojninsko blagajno. Poslanca navajata, da je po referendumski zavrnitvi pokojninske reforme aktualno vprašanje, kako zagotoviti čedalje več denarja, ki ga mora proračun namenjati pokojninam, in da je to priložnost za temeljito prestrukturiranje Slovenske vojske.

Ta naj bi se prestrukturirala iz klasične bojne strukture v takšno, ki bo namenjena varovanju prebivalstva pred naravnimi nesrečami, zato bi opustili opremljanje s srednjo ali težko oborožitvijo. Vladi sta poslanca predlagala, da vsaj polovico od potrebnih 300 milijonov evrov za pokojninsko reformo zagotovi s tem, da Generalštabu Slovenske vojske odvzame 150 milijonov evrov.

Vlada v odgovoru opozarja, da so se obrambni izdatki od leta 2008 dalje krčili do obsega, ki danes ne omogoča več primernega razvoja zmogljivosti, saj so varčevalni ukrepi najbolj prizadeli segment nabav in modernizacije glavne opreme. V letu 2009 je bilo Slovenski vojski v proračunu namenjeno 441,6 milijona evrov, v letu 2011 pa po predvidenem rebalansu, ki je v pripravi, le še okoli 370 milijonov evrov ali celo manj. Podobna višina sredstev je predvidena v proračunu za leto 2012.

Nadaljnje krčenje sredstev bo po ocenah vlade vodilo v regresijo razvoja, saj navedena razpoložljiva sredstva ne zadoščajo niti za minimalne zahteve za ohranjanje in vzdrževanje obstoječih zmogljivosti. Preusmerjanje 150 milijonov evrov za druge namene, kot je predlagano v poslanski pobudi, tako ni uresničljivo in je nesprejemljivo z vidika nacionalne varnosti in obrambnih potreb, piše v mnenju vlade.