Petek,
16. 12. 2016,
15.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

sindikati javnega sektorja Boris Koprivnikar Branimir Štrukelj vlada

Petek, 16. 12. 2016, 15.42

6 let, 7 mesecev

Vlada in sindikati parafirali dogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Boris Koprivnikar in Branimir Štrukelj | Foto Bobo

Foto: Bobo

Ob parafiranju sinoči doseženega dogovora za javni sektor so zadovoljstvo s kompromisom izrazili na obeh straneh. Med drugim so opozorili, da se v dogovoru predvidena povečana sredstva v večji meri namenjajo tistim, ki živijo najtežje. Na vladni strani pa so poudarili tudi, da obseg javnih financ ostaja v vzdržnih okvirih.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je izrazil zadovoljstvo, da so po dolgih pogajanjih in tudi zapletih prišli do dogovora. Kot je dejal, dogovor ostaja v finančnih gabaritih s še obvladljivimi finančnimi posledicami, obenem pa pomeni, da ohranjajo socialni dialog in da so kljub različnim pogledom sposobni kompromisov.

Zadovoljen je tudi zato, ker so povečana sredstva v večji meri namenjena tistim, ki so v nižjih plačnih skupinah in živijo najtežje, in ker gre po drugi strani del sredstev za odpravo plačnih anomalij, ki predstavljajo trenja v plačnem sistemu. Kot je poudaril, je pomembno, da po dolgih letih začnejo nepravičnosti znotraj plačnega sistema odpravljati.

Mateja Vraničar Erman, Boris Koprivnikar in Branimir Štrukelj | Foto: Bobo Foto: Bobo

Po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman so z dogovorom vsi skupaj pokazali, da so sposobni v danih javno-finančnih okvirih poiskati ustrezne kompromisne rešitve, ki po eni strani pomenijo do določene mere izboljšanje položaja posameznih uslužbencev, po drugi strani pa ohranjajo celoten obseg javnih financ v vzdržnih okvirih.

Vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj pa sta opozorila, da jih sedaj čaka zahtevno delo pri odprave anomalij.

GZS: Vlada zelo nekorektno deli učinke gospodarske rasti

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so ob današnjem parafiranju dogovora navedli, da ta pomeni vsaj še "nekaj upanja, da se bomo izognili večji krizi javnih financ". "Kljub temu pa je dejstvo, da vlada zelo nekorektno deli učinke gospodarske rasti," so ob tem dodali.

Pogajalcem je na Twitterju čestital tudi premier Miro Cerar. "Predvsem sem zadovoljen, da smo s pomočjo dialoga naredili konkretne korake naprej za tiste, ki dobivajo najnižje plače," je poudaril tudi on.