Četrtek,
28. 11. 2019,
11.31

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

21

Natisni članek

policija tehnični pregledi podkupovanje korupcija

Četrtek, 28. 11. 2019, 11.31

4 leta, 5 mesecev

Tovornjak po Ljubljani vozil z nedelujočimi zavorami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

21

Na območju Ljubljane je policija v tem tednu opravila 35 hišnih preiskav zaradi suma korupcije podkupovanja pri tehničnih pregledih vozil. Vozniki okvarjenih vozil naj bi za opravljen tehnični pregled in registracijo vozila plačali tudi do 1.200 evrov. Kot so še pojasnili na policiji, so v preteklih dneh ustavili voznika tovornega vozila, ki se je po ljubljanskih ulicah vozil s popolnoma okvarjenim zavornim sistemom. Policija je štirim osumljenim odvzela prostost. Danes pa jih bodo privedli tudi pred preiskovalnega sodnika. 

Tehnični pregledi
Novice Afera tehnični pregledi: vrhovno sodišče potrdilo kazen Gašperinu

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto policijske uprave Ljubljana, je v tem tednu več kot 100 sodelujočih kriminalistov opravilo 35 hišnih in osebnih preiskav, v okviru katerih so zasegli več predmetov in listin, ki jih bodo uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku.

Podkupnine v višini več tisoč evrov

Policija je v tem tednu prostost odvzela štirim osebam, ki jih bodo danes privedli k preiskovalnem sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Kot je še pojasnil Rupnik, je eden izmed osumljenih specialni povratnik, saj je že izvrševal tovrstna kazniva dejanja.

Preiskava se je začela zaradi informacij, da je v Ljubljani mogoče opraviti tehnični pregled vozila, čeprav to ni tehnično brezhibno. Kot še poudarja Rupnik, so v letu 2016 izvajali več predkazenskih postopkov v povezavi s tem. Pri nadaljnjem preverjanju pa je policija prišla do podatka, da je tovrstna praksa redna pri enem izmed ponudnikov tehničnih pregledov na območju Ljubljane.

Kazniva dejanja | Foto: generalna policijska uprava Foto: generalna policijska uprava

V preiskavi so nato ugotovili, da vseh osem tehničnih preglednikov pri omenjenem ponudniku redno prejema podkupnino v zameno, da potrdijo tehnično brezhibnost vozil, ki v resnici niso bila tehnično brezhibna. Pri korupciji naj bi sodelovali tudi trije zunanji posredniki.

"Poleg njih pa so kaznivega dejanja osumljeni tudi tisti lastniki vozil, ki so dali podkupnino," je poudaril Rupnik. V enem primeru je šlo za dajalca podkupnine, ki ima v lasti več tovornih vozil, ki jih v vsakodnevnem prometu vozijo poklicni vozniki.

Pregledniki so korupcijo izvajali tako, da so tehnično ustreznost potrjevali na podlagi papirjev, pri čemer vozil sploh niso pregledali. Namesto okvarjenega vozila so na stezo za tehnični pregled pripravili drugo, tehnično brezhibno vozilo. Prav tako pa so tam, kjer se ne beležijo elektronski podatki, ročno vpisovali lažne podatke.  

Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto policijske uprave Ljubljana | Foto: Siol.net/ A. P. K. Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto policijske uprave Ljubljana Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kljub temu, da so stranke vedele, da njihovo vozilo ni brezhibno, so se namesto popravila odločile za podkupovanje preglednika in si tako zagotovile registracijo vozila, ki so ga nato uporabljale v prometu. Med preiskavo so ugotovili tudi to, da je bilo v krajšem časovnem obdobju na dan lažno potrjenih tudi do 20 spornih vozil. 

Na ljubljanskih ulicah tovornjak s popolnoma nedelujočim zavornim sistemom

Zneski podkupnin so bili različni. Po navedbah Rupnika naj bi znašali tudi do 1.200 evrov. "Znesek podkupnine je bil odvisen od števila tehničnih pomanjkljivosti in vrste vozila. Če je bilo vozilo tovorno in če je imelo več tehničnih napak, je bil zato znesek podkupnine sorazmerno večji," pojasnjuje Rupnik. 

slovenska policija | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Kratek izračun pa nam tudi pove, da je lahko tehnični preglednik s sprejemanjem podkupnin na mesec zaslužil znesek, ki je primerljiv z njegovo mesečno plačo," je še povedal Rupnik.  

Kot je še poudaril, so na tehničnih pregledih potrjevali vozila, ki so imela resne tehnične pomanjkljivosti, zaradi česar je resno ogrožena tudi varnost preostalih udeležencev v cestnem prometu. "Na tovornih in osebnih vozilih niso delovale zavore, okvarjeni so bili krmilni mehanizmi. Ugotovljene so bile tudi različne okvare na podvozju in tudi mehanske poškodbe," je povedal Rupnik.

Kazniva dejanja | Foto: generalna policijska uprava Foto: generalna policijska uprava

Kot najhujši primer pa Rupnik navaja tovorno vozilo, ki je specializirano za prevoz betona. To je imelo namreč povsem okvarjen zavorni sistem in je zaviralo le s pomočjo motorja. "To vozilo je še do nedavnega vozilo po ljubljanskih ulicah in prevažalo beton, dokler ga policija ni zasegla in odredila izrednega tehničnega pregleda," je še dejal Rupnik. 

Policija je 29 fizičnih oseb osumila 107 različnih kaznivih dejanj

Predvsem je šlo za kazniva dejanja jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril za nezakonito posredovanje ter ponareditve ali uničenja uradne listine. Za ta kazniva dejanja so predvidene kazni zapora od enega do osmih let. Prav tako je policija že zasegla večje število tovornih in osebnih vozil, za katere po odredbi sodišča že potekajo izredni tehnični pregledi.

Kazniva dejanja | Foto: generalna policijska uprava Foto: generalna policijska uprava

Po podatkih za prvih deset mesecev letošnjega leta je policija obravnavala skupaj 104 korupcijskih kaznivih dejanj, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Do konca oktobra so policisti ovadili 147 oseb, višina danih, ponujanih ali zahtevanih podkupnin pa je presegla pol milijarde evrov, so zapisali v policiji.

1312
Novice Huda nesreča migrantov na primorski avtocesti: dva mrtva #video