Sreda,
8. 5. 2013,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dan Evrope mladi

Sreda, 8. 5. 2013, 13.34

8 let

V slovenskih mestih Evropske vasi (FOTO in VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred dnevom Evrope so mladi v osmih slovenskih mestih v sklopu projekta Evropska vas predstavili svoje ideje in spoznanja o državah Evropske unije, ki so jih zbirali in raziskovali med šolskim letom.

Osnovnošolci iz različnih slovenskih krajev so v tem šolskem letu na več načinov in pri različnih učnih predmetih spoznavali države EU. V počastitev dneva Evrope so na stojnicah in s kulturnim programom predstavili zgodovino držav EU, njihove geografske in etične značilnosti, kulturo, običaje, narodne noše, glasbo in kulinariko. Predstavili so tudi Evropsko unijo, njen zgodovinski razvoj, ustanove ter vlogo in pomen, ki ga ima danes.

Projekt povezal več kot 220 šol iz Slovenije in zamejstva Evropska vas je izvenšolski javni projekt, ki ga v sodelovanju z osnovnimi šolami po Sloveniji letos že 13. leto zapored organizirata Evropska hiša Maribor in Šola za ravnatelje. Pri pripravi projekta so šole sodelovale z veleposlaništvi, starši, občani in svojimi partnerskimi šolami iz tujine, ki jih bodo nekatere v teh dneh tudi gostile.

V projektu je letos sodelovalo več kot 220 šol iz Slovenije, v njem sodelujejo tudi otroci s posebnimi potrebami in zamejske šole, so sporočili iz Evropske hiše Maribor.

Evropska vas za medkulturno razumevanje in toleranco Cilj projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v EU ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete.

Ob predstavitvi projekta so poudarili pomen spoznavanja raznolikosti evropskega prostora, še posebej za današnje mlajše generacije, ki bodo v prihodnosti verjetno še bolj kot današnji mladi zaposlitev iskale v tujini.

Evropske vasi so postavili na osrednjem trgu v Murski Soboti, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, na celjskem Glavnem trgu, v Ljubljani na Hribarjevem nabrežju ter v središčih Radovljice, Nove Gorice, Kopra in Slovenj Gradca.