SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji razglasili izbruh ošpic

0

termometer

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je razglasil izbruh ošpic v Sloveniji, saj je bil doslej obveščen o 11 bolnikih, pri katerih je bil postavljen sum na ošpice.

Pri petih od teh so ošpice že laboratorijsko potrjene. Domneva se, da so se vsi okužili na nedavni mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici.

Kot so na NIJZ zapisali v sporočilu, je vsem osebam, pri katerih so ugotovili ošpice ali pa je bil postavljen sum na ošpice, skupno le to, da so obiskale mednarodno razstavo psov, ki je v Šempetru potekala 8. in 9. novembra, na njej pa so sodelovali lastniki psov iz 27 držav.

"Okužba je bila vnešena iz tujine" "Glede na to, da pri nas virus ošpic že dlje časa ne kroži, predvidevamo, da je bila okužba vnešena iz tujine," so zapisali na inštitutu. V okviru epidemiološke preiskave sicer še vedno poteka iskanje in zaščita kontaktov, se pravi oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelimi. To so družinski člani, sodelavci in zdravstveni delavci.

V BiH močan porast bolezni Sarajevski časnik Dnevni avaz je danes poročal, da so v zadnjih nekaj mesecih v Bosni in Hercegovini zabeležili močan porast števila obolelih za ošpicami. Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravstvo so letos samo do sredine avgusta zabeležili že 2257 okuženih z ošpicami. Njihovo število iz meseca v mesec narašča, če so še septembra zaznali 94 na novo okuženih, je bilo takih oktobra že 170.

Med zbolelimi je največ šolarjev in študentov, ki niso bili cepljeni ali pa niso prejeli vseh doz cepiva, piše Dnevni avaz.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin