Torek,
16. 7. 2024,
14.24

Osveženo pred

4 ure, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04

Natisni članek

žuželke žival najdba Japonska

Torek, 16. 7. 2024, 14.24

4 ure, 9 minut

V Sloveniji potrdili najdbo škodljivega japonskega hrošča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04
Japonski hrošč | Japonski hrošč ima ovalno telo, glava in oprsje sta kovinsko zelena, pokrovke pa rjave. | Foto Shutterstock

Japonski hrošč ima ovalno telo, glava in oprsje sta kovinsko zelena, pokrovke pa rjave.

Foto: Shutterstock

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je potrdila prvo najdbo japonskega hrošča v Sloveniji. Gre za škodljivca, ki napada več kot 300 vrst gojenih in samoniklih rastlin. Prebivalci naj bodo nanj in na poškodbe na rastlinah pozorni ter naj vsak sum takoj javijo upravi.

Japonski hrošč v EU spada v skupino 20 najpomembnejših karantenskih škodljivih organizmov. Objeda listje, cvetove ali plodove vinske trte, koruze, češnje, breskve, nektarine, jablane, leske, aktinidije, fižola, soje, javorja, bresta, lipe, divjega kostanja in številnih drugih rastlin. Ličinke so v zemlji, kjer delajo škodo z objedanjem predvsem na koreninah travne ruše, so danes sporočili z uprave za varno hrano.

Japonskega hrošča so našli v feromonski pasti na avtocestnem počivališču Lukovica, kamor je verjetno prišel z vozilom z območja v severni Italiji. Razširjen je v Piemontu in Lombardiji v Italiji ter v kantonu Ticino v Švici. Od tam se s pomočjo vozil, kot so kamioni, osebni avtomobili, vlaki ali letala, prenaša na druga območja. Posamezne hrošče so že večkrat našli v feromonskih pasteh tudi drugod po Italiji, v Švici in Nemčiji, so navedli.

Japonski hrošč je dolg od osem do 11 milimetrov, širok od pet do sedem milimetrov. Tipalke na glavi so pahljačaste, kar je značilno za družino pahljačnikov. | Foto: STA Japonski hrošč je dolg od osem do 11 milimetrov, širok od pet do sedem milimetrov. Tipalke na glavi so pahljačaste, kar je značilno za družino pahljačnikov. Foto: STA

Načrt izrednih ukrepov že pripravljen

V Sloveniji program preiskave izvajajo strokovnjaki s Kmetijskega inštituta Slovenije, sodelujejo pa tudi oddelki za varstvo rastlin Kmetijsko gozdarskih zavodov Nova Gorica, Novo mesto in Maribor ter Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Ugotavljanje navzočnosti se izvaja s pomočjo feromonskih pasti, namen pa je, da se morebitna navzočnost škodljivca čim bolj zgodaj ugotovi, saj je le s tem možno preprečevati njegovo širjenje.

Uprava je načrt izrednih ukrepov za japonskega hrošča pripravila lani. Tako so strokovnjaki na počivališču Lukovica postavili dodatne feromonske pasti, da bi ugotovili, ali so na tej lokaciji hrošči še navzoči. Obenem bodo pregledali tudi okolico v krogu enega kilometra. Če bodo našli še kakšnega, bodo določili razmejeno območje, v katerem se bodo izvajali ukrepi izkoreninjenja.

Japonski hrošč ima ovalno telo, glava in oprsje sta kovinsko zelena, pokrovke pa rjave. Dolg je od osem do 11 milimetrov, širok od pet do sedem milimetrov. Tipalke na glavi so pahljačaste, kar je značilno za družino pahljačnikov. Pokrovke so bakreno rjave in zadka hrošča ne prekrivajo v celoti. Na vsaki od bočnih strani zadka je razporejenih po pet šopov belkastih dlačic. Njegovi ogrci hrošča so nekoliko manjši od večine drugih pahljačnikov.

Škržati, žuželke
Novice ZDA v pričakovanju invazije škržatov
Nika Kovač, Janez Janša
Novice Janez Janša s koloradskim hroščem razjezil Niko Kovač: Sram te je lahko
Zaseg
Novice Bogat zaseg pri 74-letniku: 509 nabojev, 24 rastlin, štirje kilogrami posušene konoplje #foto