Četrtek,
8. 8. 2024,
16.36

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,15
zdravstvo zaposlitev radiolog Splošna bolnišnica Celje

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 16.36

1 minuta

V SB Celje odpoved dali še zadnji trije radiologi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,15
Splošna bolnišnica Celje | Direktor bolnišnice Dragan Kovačić je na novinarski konferenci junija 2023 dejal, da je na radiološkem oddelku redno zaposlenih sedem radiologov in osem po pogodbi.  | Foto STA

Direktor bolnišnice Dragan Kovačić je na novinarski konferenci junija 2023 dejal, da je na radiološkem oddelku redno zaposlenih sedem radiologov in osem po pogodbi.

Foto: STA

V Splošni bolnišnici (SB) Celje so odpoved dali še zadnji trije radiologi, je poročala Radiotelevizija Slovenija (RTVS). Pri tem so se na radiu sklicevali na pismo strokovnega direktorja bolnišnice Radka Komadine predstojnikom oddelkov. V njem je zapisal, da so odhodi odraz "predatorskega sistema javno-zasebno", ki ga dopušča zdravstvena politika.

Po nekaterih informacijah gre sicer za zadnje tri radiologe, ki so izvajali neprekinjeno zdravstveno varstvo. To pomeni, da so opravljali tudi dežurstva v nočnem času ter ob koncih tedna in za praznike.

Komadina je po poročanju Radia Slovenija v nedavnem pismu predstojnikom zapisal tudi, da bi bolnišnica "njihovega ranga" brez radiologa postala nevarna tako za zdravnike kot za bolnike. Zato je strokovni direktor pod vprašaj postavil tudi svoje nadaljnje sodelovanje, je še poročal radio. Komadina za STA zadeve ni želel komentirati.

V SB Celje na vprašanja STA glede odhodov radiologov še niso odgovorili. Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da so seznanjeni s problematiko na področju radiologije v SB Celje. "Z vodstvom SB Celje smo v stiku," so poudarili.

Ker da gre za kompleksno vprašanje, ki vpliva na dostopnost do storitev v javnem zdravstvenem sistemu, so na ministrstvu z glavnimi deležniki že sklicali sestanek, na katerem bodo obravnavali različne rešitve, ki bi ustrezno naslovile problematiko.

Velike težave s specifičnimi kadri

SB Celje ima že nekaj časa težave s kadri na področju radiologije. Koliko radiologov deluje v bolnišnici, uradno ni znano. Po več odpovedih je namreč SB Celje z nekaterimi začela sodelovati pogodbeno.

Direktor bolnišnice Dragan Kovačić je denimo na novinarski konferenci junija 2023 dejal, da je na radiološkem oddelku redno zaposlenih sedem radiologov in osem po pogodbi. Takrat je izrazil pričakovanje, da se bosta ekipi kmalu pridružila še dva radiologa.

Pred tem pa je aprila 2023 direktor Kovačić sprejel odločitev o razrešitvi Dušana Ačkuna z mesta predstojnika radiološkega oddelka v bolnišnici, in sicer zaradi nepravilnosti v zvezi z delom radiologov po podjemnih pogodbah.

Kot so takrat pojasnili v bolnišnici, so nekateri zaposleni radiologi del storitev, ki so jih opravili po podjemnih pogodbah, opravili v rednem delovnem času. 12 radiologov je tako prejelo pisno opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, hkrati pa so morali vrniti presežek plačila.