Ponedeljek,
17. 8. 2020,
18.42

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

5

Natisni članek

Koper 2013 okuženi Koronavirus Luka Koper

Ponedeljek, 17. 8. 2020, 18.42

3 leta, 8 mesecev

V Koper prihaja ladja z okuženimi člani posadke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

5

Kontejnerski žerjav STS - Luka Koper | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V Luki Koper v torek zvečer pričakujejo tovorno ladjo, na kateri je več članov posadke okuženih z novim koronavirusom, je poročalo spletno Delo. Po informacijah TV Slovenija, naj bi bila okužena najmanj dva mornarja; točno število bo znano po odvzemu brisov celotni posadki.

Tovorno ladjo z 32 člani posadke bodo luške oblasti ob prihodu v Koper zaustavile sredi Koprskega zaliva, kjer se bo zasidrala. Na krov ladje v lasti grškega ladjarja bodo poslali zdravstveno ekipo, ki bo mornarjem odvzela brise. Šele po znanih rezultatih testa, ko bodo ugotovili, koliko članov posadke je pozitivnih na koronavirus, se bodo odločili, ali bodo ladji dovolili raztovoriti tovor železove rude iz Južne Afrike. "Če bo na testu pozitiven le manjši del posadke, bodo ladji dovolili vplutje, v nasprotnem primeru pa se bo treba odločiti, kako ravnati," poroča Delo.

Pojasnjujejo, da če bo okužen pretežni del posadke in če bo velik del njenih članov bolan ter ladja zato ne bo mogla nadaljevati plovbe, bo treba s pomočjo zunanjega ministrstva najti način za verjetno menjavo posadke in repatriacijo njenih okuženih članov. Če bo kdo potreboval hospitalizacijo, jo bo dobil.

Tovorna ladja po poročanju Dela ni nevarna za javno zdravje, saj Koprčani z izolirano plavajočo enoto sredi zaliva ne bodo imeli stikov. Pristojni ne želijo razkriti, za katero ladjo konkretno gre, saj se bojijo tožb njenega lastnika; ta si ne želi medijskega pompa o ladji in okuženi posadki, saj se boji lažnih novic, ki bi lahko škodile poslovanju. Njen predstavnik v Sloveniji je zato tudi že napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za varovanje interesov ladjarja.

Po poročanju časnika večji del posadke sestavljajo mornarji s Filipinov in Grčije.