Torek,
20. 8. 2013,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

časopis pregled

Torek, 20. 8. 2013, 7.25

8 let

V jeseniški bolnišnici preiskava smrti dveh novorojenčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V jeseniški bolnišnici preiskujejo smrt dveh novorojenčkov. Eden je nedavno umrl ob porodu, drugi pa konec preteklega tedna po premestitvi v ljubljanski klinični center.

Dnevnik Poleg tega naj bi imeli po pisanju Dnevnika v tej bolnišnici v kratkem obdobju še dva zapleta na porodniškem oddelku. V bolnišnici bodo opravili nadzor. Hkrati se vrstijo opozorila, da so v takšni organizaciji porodov v Sloveniji tovrstni dogodki prepogosti.

V Dnevniku pišejo tudi o pravdanju države. Kot ugotavljajo, ministrstva v upravnih, odškodninskih in drugih sodnih postopkih pogosto izkoristijo možnost pritožbe na višjo instanco, četudi pravobranilstvo opozarja, da bo na višji stopnji primer izgubljen. Posledice pa so težke za obe strani: posameznik mora še nekaj mesecev ali let v negotovosti čakati na pravico, država pa mora navsezadnje zaradi obresti izplačati višjo odškodnino.

Ministrstvo za pravosodje nadaljuje preseljevanje inšpekcijskih služb v izpraznjene prostore na Parmovi ulici 33, čeprav so meritve sevanja pokazale večje sevanje od dovoljenega ter da ta del kompleksa že vsaj 15 let ni več statično in potresno varen, piše Dnevnik.

Delo Mnogi turisti ugotavljajo, da z modro zdravstveno kartico na Hrvaškem ne morejo uveljavljati svojih pravic. Kot piše Delo, so v večjih turističnih krajih pri naših južnih sosedih prvič uvedli samoplačniške turistične ambulante in tako elegantno obšli evropske pravice.

V Delu pišejo tudi o visokih ciljih slovenskih vlad po vstopu v EU glede črpanja sredstev iz evropskih kohezijskih skladov, ki pa so mnogi ostali neizpolnjeni. Strokovnjaki opozarjajo, da slabo načrtovanje povzroča finančno in gospodarsko škodo, saj manjši prilivi od načrtovanih povečujejo javnofinančni primanjkljaj, za pokrivanje tega po je potrebno novo zadolževaje. Poleg tega so potrebni rebalansi proračuna.

Po razsodbah v Avstriji in Sloveniji se sodni proces v zadevi Patria danes začenja tudi na Finskem. Pred tamkajšnjim okrožnim sodiščem bodo stopili finski državljani, ki jih tožilstvo bremeni podkupovanja slovenskih državljanov, poroča Delo. Kot priče bodo v procesu nastopili tudi obsojenci iz slovenskega dela afere, sodba pa naj bi bila izrečena prihodnje leto.

Večer Policija je od leta 2008 od notranjega ministrstva prejela 11,7 milijona evrov za dobave komponent za helikopterje Agustine. Nobeno naročilo ni bilo oddano z javnim razpisom, temveč so po pisanju Večera družbi Futuri Kanal priznali sposobnost kot edinemu ponudniku. Ker je Slovenija del evropskega trga, bi ministrstvo moralo ponudnike iskati z mednarodnim razpisom.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še sprejema pripombe na socialno zakonodajo. Med ključnimi spremembami, ki jih navaja Večer, so vrnitev štipendij mladoletnim dijakom in s tem ukinitev zvišanega otroškega dodatka, višji dodatek za enostarševske družine, spremembe pa so tudi pri upoštevanju premoženja in prihrankov.

Bo država ob 170 milijonov evrov, se sprašujejo v Večeru. Toliko bo namreč odštela, če bo morala javnim uslužbencem izplačati tretjo četrtino plačnih nesorazmerij. Na drugi strani zahteva povračilo preveč izplačanih plač med 1. avgustom 2008 in 31. majem letos.

Finance V Sloveniji že več kot deset let ni bilo bančnega stečaja. Kaj bi se zgodilo, če bi ena od bank dokončno pokleknila, so preverili v Financah. Banka Slovenije od banke, ki je brez prihodnosti, zahteva likvidacijo ali stečaj. Ti postopki tečejo hitro, v nekaj dneh, zoper sklep Banke Slovenije pa nima nihče pravice ugovora.

Govori se, da bo vlada letno vinjeto podražila na 115 evrov, primerljivo tej naj bi se zvišale tudi druge vinjete, uvedla pa naj bi tudi vinjete za kombinirana vozila. S to podražitvijo pa bi država morala celoten dolg Darsa, ki zdaj znaša 2,7 milijarde evrov, prikazati v javnofinančnih bilancah. To pomeni, da bi Darsovi dolgovi postali javni dolg Slovenije, opozarjajo v Financah.

Politična tekma za Luko Koper se zapleta, pišejo v Financah. Nadzorni svet družbe je včeraj opravil razgovore s kandidati za mesto predsednika uprave. Najresnejši tekmec državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča je po pisanju časnika notranji kandidat Gregor Belič, Jankovićev podpornik. Koga so izbrali, naj bi bilo znano 26. avgusta, ali morda še pozneje.