Sobota,
14. 3. 2015,
19.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Brent Hartley

Sobota, 14. 3. 2015, 19.05

8 let

V Andražu nad Polzelo obeležili obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Andražu nad Polzelo so obeležili 71. obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno. Osem članov posadke je pri tem umrlo, dva pa sta bila ujeta in sta vojno preživela.

K spominski plošči sta venec položila ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley in predsednik republike Borut Pahor.

Pahor: Nujno je, da se tragedija druge svetovne vojne ne bi ponovila Pahor je spomnil, da bomo kmalu praznovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne, "ki je predstavljala moralno dno naše civilizacije" in "je bila tako huda, da so se zoper njo združili različni narodi". V tej zmagoviti koaliciji smo bili tudi Slovenci, ki se bomo lahko tako kmalu, enako kot ves svobodni svet, veselili "konca te morije" in pri tem "ponosno rekli, da smo bili zraven, ko je svet začel znova", je dejal.

Je pa po besedah Pahorja tudi res, da je bilo takrat med Slovenci "nekaj tako dramatičnih razlik, da se v uporu zoper okupatorja nismo združili, ampak razklali". "Ta del zgodovine moramo prav tako, bolj kot opomin, skrbno negovati in se zavedati, da moramo, ko gre za nacionalne interese, pogledati čez razlike, stopiti skupaj in zavarovati svobodo. Da smo tega sposobni, smo pokazali tudi leta 1991," je opozoril.

Za Pahorja je danes pomembno, da imamo zaveznike, ki nas razumejo, in da imajo oni zaveznike, ki razumejo njih. Izpostavil je tudi potrebo po miru. Pri tem je dodal, da je Slovenija država, ki je zavezana miru in bo storila "vse, da se bo vsak spor v svetu rešil po mirni poti". Podaril je nujnost, da vsi storimo vse, da se tragedija druge svetovne vojne ne bi ponovila.

Slovesnost je potekala pri pokopališču v Andražu, kjer so tudi postavili na ogled vojaška vozila in opremo. Prav tako je na prireditvi sodelovala Garda Slovenske vojske s programom.