Ponedeljek,
9. 7. 2018,
14.11

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

3

Natisni članek

UKC Ljubljana Pediatrična klinika

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 14.11

5 let, 9 mesecev

UKC Ljubljana prehitel zakonodajo: delo začel kardiolog iz ZDA #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

3

Potem ko se je v petek izteklo službovanje trem otroškim kardiologom, danes delo v ljubljanskem kliničnem centru začenjata dva zdravnika iz tujine. O reševanju kadrovskih težav na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike bodo jutri razpravljali tudi poslanci.

Za zaposlitev tujih zdravnikov so se v UKC Ljubljana odločili po tem, ko so spomladi vsi trije domači pediatrični kardiologi dali odpoved. Otroke z okvaro srca bosta od danes zdravila hrvaški in ameriški zdravnik.

Novice V ponedeljek v UKC prihajata dva tuja otroška kardiologa #video

Hrvaški kardiolog, ki prihaja iz Mostarja, bo ostal do 31. avgusta, medtem ko je obdobje zaposlitve zdravnika iz ZDA v domeni inštituta za otroške srčne bolezni.

Zaposlitev hrvaškega zdravnika zaradi prostega pretoka delavcev znotraj Evropske unije ni vprašljiva. Ni pa jasno, kako bo urejena pogodba z ameriškim strokovnjakom, saj še ni sprejeta potrebna zakonska sprememba.

Zdravnika danes še nista delala z bolniki

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, sta bila zdravnika danes na oddelku, seznanjata se z opremo in s procesi dela, v katere se tudi vključujeta. Danes nista bila še neposredno vpeta v delo z bolniki, bila pa sta na voljo za konzultacije domačim zdravnikom. Neposredno delo z bolniki bosta začela takoj, ko bo stopil v veljavo zakon o zdravniški službi. Takrat bodo uredili tudi pogodbene obveznosti, so še povedali.

dojenček | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dodali so, da bodo imeli s prihodom zdravnikov zagotovljeno vsakodnevno delo pediatričnega kardiologa na bolnišničnem oddelku in stalno pripravljenost pediatra kardiologa. En pediater kardiolog izvaja tudi invazivno diagnostiko, eden od njiju tudi fetalni ultrazvok.

V UKC so imeli tudi konec tedna zagotovljeno stalno pripravljenost pediatra kardiologa. V tem času je bilo nekaj klicev in za vse te je bilo ustrezno poskrbljeno, so sporočili iz naše največje bolnišnice. Tudi za naprej je zagotovljena stalna pripravljenost pediatra kardiologa. Danes je prišlo nekaj bolnikov na ambulantni pregled. Preglede je opravil domači pediater kardiolog. V tekočem tednu so ambulante odpovedane, saj je treba, glede na nova dejstva, narediti nove urnike ambulantnih pregledov. Starši pa bodo prejeli obvestilo o novem datumu pregleda. Ambulanta za srčne spodbujevalnike dela kot doslej. Starši jih lahko z vprašanji še vedno kontaktirajo prek e-naslova info.kardio@kclj.si.

Dopolnitev zakona za zaposlovanje tujih specialistov 

Kadrovske težave, ki pestijo otroško kardiologijo v UKC Ljubljana, naj bi rešila dopolnitev zakona o zdravniški službi. To je konec junija na dopisni seji sprejela vlada, ki opravlja tekoče posle. Po nujnem postopku jo je poslala v sprejetje v državni zbor, ta pa bo o njej razpravljal na jutrišnji izredni seji.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice V UKC Ljubljana podpirajo zaposlovanje tujih zdravnikov

Predlog dopolnitev zakona naj bi odpravil nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji, in sicer bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, na podlagi katere bodo lahko zdravniki specialisti, ki imajo pridobljeno poklicno kvalifikacijo v tretji državi in posebno strokovno znanje, opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Gasilski ukrep ministrice, ki ni poskrbela za sistemske ukrepe

Predlogu se v državnem zboru obeta podpora – odbor je dopolnitve pretekli teden sprejel brez glasu proti. Člani odbora so ministrici za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojki Kolar Celarc očitali, da se je reševanja razmer na področju otroške kardiologije lotila z gasilskim ukrepom, ker ni pravočasno poskrbela za sistemske ukrepe.

Milojka Kolar Celarc
Novice Poslanci kritični do dopolnitve zakona o zdravniški službi

Imajo pa nekaj pomislekov v Zdravniški zbornici Slovenije. Večino rešitev sicer podpirajo, se pa ne strinjajo z določilom, da se za tuje zdravnike, ki so bili v Slovenijo povabljeni, šteje, da izpolnjujejo pogoje iz dopolnitev zakona, še preden so te sploh sprejete.

Novice Če ne bodo dobili dveh kardiologov, bodo morali otroci na zdravljenje v tujino #video