Četrtek,
23. 6. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Danilo Türk novinarji tujci

Četrtek, 23. 6. 2011, 15.58

8 let

Türk s tujimi novinarji o aktualnih zunanje- in notranjepolitičnih temah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk je na srečanju s tujimi novinarji v Ljubljani spregovoril o vrsti zunanje- in notranjepolitičnih tem.

Pri tem je predstavil poglede na kompromisni dogovor o dvojezičnih tablah, nemškogovorečo manjšino v Sloveniji in vstopu Hrvaške v EU, zavzel pa se je tudi za čimprejšnje sprejetje socialnih reform.

Za notificiranje pravnega nasledstva avstrijske državne pogodbe Na vprašanje glede kompromisnega dogovora o postavitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem, ki je bil dosežen aprila v Celovcu, je Türk izrazil upanje, da se bo položaj za koroške Slovence po tem dogovoru še izboljšal. Z doseženim dogovorom sicer "zgodba še ni končana", je prepričan predsednik.

Türk se je tudi izrekel za notificiranje slovenskega pravnega nasledstva avstrijske državne pogodbe. Slovenija ima po njegovem mnenju "dobre razloge", da to stori. Tega se ne sme razumeti kot sovražno, ampak prijateljsko dejanje, je na vprašanje avstrijskega novinarja dejal predsednik.

Türk se je izrekel tudi za izboljšanje položaja nemškogovoreče manjšine v Sloveniji. Možnosti, ki jih določa slovensko-kulturni sporazum, po njegovem mnenju še niso povsem izčrpane. Bo pa o tem v petek govoril tudi z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem, ki se bo udeležil slovesnosti ob 20. obletnici slovenske samostojnosti v Ljubljani.

Za čimprejšnji vstop Hrvaške v EU Predsednik se tudi zavzema za čimprejšnji vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Ob tem meni, da bo kljub dosedanjemu nasprotovanju opozicije prišlo do ratifikacije pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu.

Türk je tudi izpostavil vlogo EU na Balkanu in vpliv širitve povezave na stabilizacijo in mir na tem območju. Po njegovem mnenju je treba sicer še veliko postoriti, pri tem pa je izpostavil zlasti korupcijo na Kosovu in spor glede imena med Makedonijo in Grčijo.

Slovenija po besedah Türka podpira skupno evropsko valuto. Ob tem je opozoril, da mora Ljubljana opraviti domačo nalogo, če se želi izogniti dolžniški krizi, in se izrekel za omejevanje dolga po nemškem vzoru.

Soočanje s "problemom odraščanja" Slovenija se sooča s "problemom odraščanja", je še menil Türk, ko je spregovoril o notranjepolitičnih vprašanjih. V Sloveniji je treba čimprej izpeljati socialne reforme, je prepričan Türk, ki se je v povezavi s tem zavzel za rešitev "nejasne situacije" po razpadu levosredinske vladne koalicije.