SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Türk poudaril celovitost procesa osamosvajanja

1

termometer

Vojaško zmago v vojni za Slovenijo in tudi končni uspeh, ki ga slavimo danes, je zagotovila enotnost vse delov obrambnih sil in vse civilne družbe.

To je na slovesnosti ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije poudaril predsednik republike Danilo Türk. Zato je posvaril, naj celote osamosvojitvenih prispevkov ne razgrajujemo.

Kot je na slovesnosti na koprskem stadionu Bonifika spomnil predsednik, je 25. oktober 1991, ko je Slovenijo iz koprskega pristanišča zapustil še zadnji vojak jugoslovanske armade, izjemen dan, ki je "neizbrisno zaznamoval podobo o Sloveniji in o naši sposobnosti premagati vse ovire in zagotoviti popolno oblast naše države na našem ozemlju".

"To je bil velik trenutek ... " "To je bil velik trenutek, čas polne zagotovitve efektivne oblasti naše suverene države, brez tuje vojaške sile, brez tuje vojaške navzočnosti ali mednarodnega posredovanja," je nadaljeval Türk.

Spomnil na zgodovinske mejnike Ob tem je spomnil na zgodovinske mejnike, od vloge generala Maistra v bojih za severno mejo ob koncu prve svetovne vojne, prek Tigra in Osvobodilne fronte do ustanovitve Teritorialne obrambe in njene reorganizacije leta 1990.

Ta je pomenila obnovitev slovenske narodne vojske, Slovenija pa je tako v usodnih trenutkih osamosvojitve imela lastno oboroženo silo, dobro organizirano in vodeno. "S to oboroženo silo in s silami milice, kasnejše slovenske policije, je naša država zelo hitro in učinkovito vzpostavila efektivno oblast na svojem ozemlju in to dejanje uspešno zaključila 25. oktobra pred dvajsetimi leti," je ocenil predsednik.

Türk je ob tem spomnil na proces osamosvajanja od prvih demokratičnih volitev leta 1989 do plebiscita decembra 1990, s katerim je naša država "nepovratno stopila na pot neodvisnosti in polne suverenosti".

Vendar se je za polno neodvisnost in državnost Slovenija morala še boriti, je spomnil predsednik republike. Kot je nadaljeval, je vojaško zmago v vojni za Slovenijo in končni uspeh, ki ga slavimo danes, zagotovila prav enotnost vseh delov obrambnih sil in vse civilne družbe.

Poudaril pomen celovitosti procesa osamosvajanja in številnih osamosvojitvenih dejanj Zato jeTürk ponovno poudaril pomen celovitosti procesa osamosvajanja in številnih osamosvojitvenih dejanj. "Resnica in spoštljiv odnos do vseh tistih, ki so v teh dejanjih sodelovali in nekateri žrtvovali svoja življenja, in ki so na ta način skupaj ustvarjali državo, od nas zahtevata, da razumemo prav to celoto, da je ne razgrajujemo in ne delimo na umetno ustvarjene dele te celote in da ne prepoveličujemo posameznih prispevkov," je poudaril.

"Naša zmaga je preveč čista, da bi jo po dvajsetih letih ne videli in občutili" "Naša zmaga je preveč čista, da bi jo po dvajsetih letih ne videli in občutili. Zato spoštujmo pomen celote, vseh prispevkov in vseh procesov, ki so naposled omogočili uspešno osamosvojitev," je dodal Türk.

O aktualni krizi Obenem se je predsednik dotaknil aktualne krize in ocenil, da se je naš razvojni model, ki ga je zaznamovalo stremljenje k vključitvi v evro-atlantske integracije, izčrpal. Odgovorov na vprašanja o tem, kako bomo v prihodnje uravnavali družbene odnose ter kakšna bo gospodarska in socialna struktura naše države, ne more dati samo politika, pač pa tudi civilna družba.

"Potrebujemo pa tudi politično treznost in preudarno presojo" "Energije, znanja in sredstev za uspeh imamo dovolj. Potrebujemo pa tudi politično treznost in preudarno presojo. Smo pluralna družba in razumemo vrednost političnega pluralizma. Uporabimo torej našo pluralnost za razumno in strpno razpravo," je še povedal predsednik.

Več tisoč zbranih je uvodoma nagovoril tudi koprski župan Boris Popovič.

Slovesnosti, ki jo skupaj z Združenjem Sever ter Zvezo veteranov vojne za Slovenijo pripravljata ministrstvi za notranje zadeve in za obrambo, so se poleg Türka udeležili še predsednik DZ Ljubo Germič, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, Aleš Zalar v funkciji notranjega ministra, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, generalni direktor policije Janko Goršek in nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin