Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2015,
20.07

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

veleposlanik

Nedelja, 16. 8. 2015, 20.07

5 let, 1 mesec

To so grehi slovenskih diplomatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zunanje ministrstvo v 1199 strani dolgi dokumentaciji razkriva grehe naših diplomatov v zadnjih letih. Večinoma gre za negospodarno ravnanje z javnim denarjem, sta poročali POP TV in TV Slovenija.

Notranji nadzor na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini je po poročanju nacionalne televizije pokazal, da slovenski diplomati v tujini večinoma delajo dobro, da pa se vedno znova pojavljajo nekatere nepravilnosti. V večini primerov je šlo za negospodarno ravnanje z javnim denarjem.

Na pot je odšel kar z lastnim avtomobilom Veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki naj bi odšel za novega veleposlanika v Zagreb, je tako v letih 2012 in 2013 na službene poti odhajal z lastnim avtomobilom, čeprav sta bila v večini primerov službeni avtomobil in voznik prosta. V letu in pol si je na ta način izplačal za 4.500 evrov kilometrine, je po navedbah TV Slovenija razvidno iz dokumentacije.

Prespal pri prijateljih, a kljub temu predložil račun Ekonomski svetnik v ruskem Kazanu Vitko Filipič si je štirikrat povrnil stroške za bivanje v hotelih, čeprav ni predložil pravih dokazov. Sam je priznal, da je enkrat prespal pri prijateljih, a kljub temu predložil račun.

Kršitelji morajo denar vrniti "Ko kršitve ugotovimo, kršitelje običajno opozorimo in jih pozovemo, naj denar vrnejo. Če tega ne želijo, potem z njimi začnemo postopek ugotavljanja upravičenosti ali neupravičenosti porabe teh sredstev, na koncu pa ministrstvo ta denar izterja, če je le mogoče, po normalni poti, brez uporabe sodnih instrumentov," je za TV Slovenija pojasnil generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Vidovič.

Dva meseca so odločali o vizumu Na veleposlaništvih v Prištini in Beogradu so bile nepravilnosti ugotovljene predvsem pri izdajanju vizumov tujim državljanom. V Prištini so v več kot 50 primerih nesorazmerno dolgo, tudi več kot dva meseca, odločali o izdaji posameznega vizuma in neustrezno obračunavali takse. Za vodjo konzularnega oddelka Tomaža Trobentarja so nadzorniki predlagali predčasno vrnitev v Slovenijo.

V Beogradu zasegli 651 vlog za vizume V Beogradu pa so nadzorniki začasno zasegli 651 vlog za vizume zaradi suma lažnega navajanja razlogov za potovanje. Na konzularnem oddelku pod vodstvom Jožefa Kečka so ugotovili tudi druge nepravilnosti, kot je neupravičeno zaračunavanje posebnih DHL-pošiljk, za vplačila po 50 evrov pa ni vedno jasno, kje so končala, še poroča TV Slovenija.

Hude nepravilnosti tudi v Parizu POP TV pa je poročal, da so na veleposlaništvu v Parizu opravili nadzor dvakrat. Pri tem niso ugotovili hudih nepravilnosti le pri veleposlanici Veroniki Stabej, ki konec meseca odhaja s položaja, temveč tudi pri njenem predhodniku Janezu Šumradi. Tega je policija celo ovadila, a so ovadbo pozneje po neuradnih podatkih zavrgli, še navaja POP TV.

Ne spreglejte