Sobota,
3. 8. 2024,
6.59

Osveženo pred

18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,80
Slovenija neurje vreme

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 6.59

18 minut

Tako je orkanski veter odkrival strehe v Križevcih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,80

Petkovo silovito neurje je nad severno Slovenijo prineslo močne padavine, točo in predvsem zelo močen veter. Iz veliko občin poročajo, da je bilo na cestah precej podrtih dreves. Verjetno največ škode je neurje povzročilo v mali občini Križevci na Murskem polju. Na območju, kjer živi nekaj več kot 3500 prebivalcev, je orkanski veter poškodoval kar okoli 45 streh bivalnih objektov. Dve strehi je veter odnesel v celoti. Gasilci so se nekaj do polnoči trudili, da bi jim uspelo poškodovane strehe prekriti s folijo. Naša ekipa je ujela gasilce, ki so s ceste pospravljali pločevino, ki jo je veter s hiše prinesel na več deset metrov oddaljeno cesto. Neurja so pustošila tudi v Avstriji in na Hrvaškem.

Sinoči pločevinaste strehe bivalnega objekta ni bilo več na svojem mestu. Kot nam je pojasnil poveljnik PGD Stara Nova vas Andrej Žnidarič, se je veter uprl v pločevinasto streho in jo vrgel na cesto.

Lastniki so se pozno v noč trudili, da bi čim več vode, ki je med neurjem pritekla neposredno v stanovanja, pobrisali. "Objekt je sicer zavarovan, a kje bomo do jutri našli krovca," se sprašujejo lastniki, saj so kmalu mogoče nove padavine.

Ponekod težave z dobavo električne energije

Petkova neurja z močnim vetrom in točo so povzročila tudi težave pri oskrbi z električno energijo. Elektro Maribor je največ nevšečnosti zaznal na področju Ljutomera, Radencev in Lenarta, kjer je bilo do 11.30 brez napajanja z električno energijo 1329 odjemalcev.

Kot so v Elektru Maribor zapisali na svoji spletni strani, skušajo sodelavci družbe s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo.

Župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa je prek družbenega omrežja Facebook že v petek sporočil, da je bilo zaradi neurja poškodovanih 11 daljnovodov, zato je pričakovati daljši izpad električne energije.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel pa je na Facebooku zapisal, da je sinočnje neurje tudi pri njih povzročilo težave pri dobavi vode in elektrike. "Zaradi izpada električne energije je motena tudi dobava vode, ker črpalke na črpališčih ne delajo. Z gasilci naše gasilske zveze smo dogovorjeni, da dobavimo vodo do občanov, ki jo nujno potrebujejo. Prav tako so na voljo električni agregati za zagon črpalk v individualnih vodnjakih, ki so še v funkciji." Kot navaja, naj bi Elektro Maribor danes odpravil težave na daljnovodnem omrežju, jutri pa na nizkonapetostnem.

 

Pločevinasta streha hiše v Križevcih je bila v kosih razsejana več deset metrov stran od objekta. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Pločevinasta streha hiše v Križevcih je bila v kosih razsejana več deset metrov stran od objekta. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Odkrite strehe, polomljeni električni drogovi in podrta drevesa

Poveljnik gasilcev v Križevcih Miran Ros je povedal, da so sanirali 45 stanovanjskih objektov. Dva objekta sta povsem odkrita. Zaradi nevarnosti padca s streh so sanirali samo bivalne objekte, gospodarski pridejo na vrsto danes. "Zaradi varnosti smo pred nekaj minutami intervencijo zaključili," nam je povedal v petek, malo pred polnočjo. V intervencijah v občini Križevci je sodelovalo deset gasilskih društev in več kot 85 operativcev.

Nad stropom ni več strehe, ampak nebo. Lastniki so se pozno v noč trudili, da bi čim več vode, ki je med neurjem pritekla neposredno v stanovanja, pobrisali. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Nad stropom ni več strehe, ampak nebo. Lastniki so se pozno v noč trudili, da bi čim več vode, ki je med neurjem pritekla neposredno v stanovanja, pobrisali. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Razbiti strešniki v Križevcih. | Foto: PGD Križevci pri Ljutomeru Razbiti strešniki v Križevcih. Foto: PGD Križevci pri Ljutomeru

V Ljutomeru je prišlo veliko klicev na pomoč v zelo kratkem času, a tako obsežne škode kot v sosednjih Križevcih ni bilo. Na fotografiji PGD Ljutomer in njen poveljnik Dušan Hunjadi (levo). | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija V Ljutomeru je prišlo veliko klicev na pomoč v zelo kratkem času, a tako obsežne škode kot v sosednjih Križevcih ni bilo. Na fotografiji PGD Ljutomer in njen poveljnik Dušan Hunjadi (levo). Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Pred dvema dnevoma so občanu delavci pokrili streho, sedaj pa mu jo je neurje v celoti uničilo. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Pred dvema dnevoma so občanu delavci pokrili streho, sedaj pa mu jo je neurje v celoti uničilo. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Na pomoč so jim prihiteli tudi ljutomerski gasilci z dvigalom. Aktivirali so tudi tri zasebna podjetja, da so z dvigali pomagali pri prekrivanju višjih objektov s folijo. "Pokrivali smo tudi pošto v Križevcih," je poudaril.

Škoda ni nastala samo zaradi uničenih streh, ampak tudi zaradi zamakanja odkritih objektov. Tudi ko so strehe letele na sosednje objekte in ograje, je nastalo precej škode, je pojasnil poveljnik.

Poveljnik gasilcev v Križevcih Miran Ros je povedal, da so sanirali 45 stanovanjskih objektov.  | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Poveljnik gasilcev v Križevcih Miran Ros je povedal, da so sanirali 45 stanovanjskih objektov. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Andrej Žnidarič, poveljnik PGD Stara Nova vas, poudarja, da je bilo intervencij več, kot je zabeleženih klicev na 112. Nekateri ljudje so po pomoč do gasilcev prišli osebno. Mnogi sploh še niso poklicali na pomoč, je pojasnil.

Poveljnik PGD Križevci Primož Škrget je povedal, da so ravno pred dvema dnevoma delavci občanu pokrili streho, zdaj pa mu jo je neurje v celoti uničilo.

Zaradi neurja je bila zaprta železniška proga, dlje časa niso normalno delovale železniške zapornice.

Tudi iz bližnjega Ljutomera veliko klicev na pomoč

V sosednji občini Ljutomer je veter prav tako poškodoval več streh. Poveljnik PGD Ljutomer Dušan Hunjadi je povedal, da so imeli srečo, da pri njih v zrak ni metalo celih streh, ampak le manjše dele. Tudi tam so gasilci poškodovana ostrešja prekrivali s folijo. Imeli so tudi nekaj zalitih kleti. Veliko klicev je prišlo v zelo kratkem času. "Izziv je bil, kako najbolje razporediti ekipe," razlaga poveljnik.


 

Ponekod brez elektrike

Župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da je bilo zaradi neurja poškodovanih 11 daljnovodov, zato je pričakovati daljši izpad električne energije.

Agencija RS za okolje je že v petek pozno zvečer na družbenih omrežjih objavila, da so izmerili nekaj zelo močnih sunkov vetra, najmočnejše na Koroškem. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je njihova postaja izmerila sunek 88 kilometrov na uro.

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Čez dan še lahko nastane kakšna ploha. Zvečer se bo prehodno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem okoli 31 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sprva še razmeroma sončno, čez dan pa bo vedno več spremenljive oblačnosti. Nastale bodo posamezne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo do 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 25 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Najhuje v osrednjem in severovzhodnem delu države 

V petek v poznem popoldanskem in večernem času so se v osrednjem in severovzhodnem delu Slovenije pojavile nevihte z močnim vetrom in točo, uprava za zaščito in reševanje je skupaj zabeležila 249 lokacij izrednih dogodkov. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa, prekrivali poškodovane strehe objektov in črpali vodo iz poplavljenih objektov.

Kot so sporočili iz uprave, so se izredni dogodki dogajali na območjih občin Apače, Benedikt, Celje, Cerkvenjak, Črenšovci, Črna na Koroškem, Dravograd, Duplek, Gornja Radgona, Gorišnica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Juršinci, Križevci, Kungota, Laško, Lenart, Litija, Ljutomer, Maribor, Ormož, Pesnica, Prevalje, Radeče, Radenci, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Rogašovci, Semič, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveta Ana, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Šentilj, Škofljica, Šoštanj, Trbovlje, Velenje, Veržej, Vojnik in Zagorje ob Savi.

Regijski centri za obveščanje Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje so aktivirali 106 gasilskih enot, ki so večinoma odstranjevale podrta drevesa, prekrivale poškodovane strehe objektov ter črpale vodo iz poplavljenih objektov.

V času neurij se je sprožil tudi en zemeljski plaz.
Neurja prizadela tudi Avstrijo in Hrvaško

Neurja, ki so v petek pozno popoldne in zvečer divjala na severovzhodu in v osrednjem delu Slovenije, so prizadela tudi avstrijsko Koroško in Štajersko ter sever Hrvaške. Od tam poročajo o poplavljenih cestah, podrtih drevesih in odkritih strehah.

Na avstrijske Koroškem so se prva neurja razbesnela v petek okoli 17. ure. Obilno deževje je povzročilo poplave, močni sunki vetra pa so podrli več dreves, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes sporočili tamkajšnji gasilci.

Zatem se je neurje pomaknilo proti jugovzhodu. Na avstrijskem Štajerskem so morali gasilci posredovati 70-krat, večinoma zaradi odkritih streh in podrtih dreves. Na območju danes odstranjujejo posledice ujme, še poroča APA.

O silovitih neurjih so v petek zvečer poročali tudi s severa Hrvaške, kjer so gasilci prav tako posredovali zaradi poplav in podrtega drevja. Na območju Čakovca in Varaždina je po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HRT poleg močnega dežja padala tudi drobna toča. Ob tem je pihal močan veter. Nevihte z močnim vetrom so dosegle tudi hrvaško prestolnico Zagreb.
Nemčija, Poplave, Neurje
Novice V delih Nemčije zaradi močnih neviht poplavljalo ceste in domove
Nevihta
Novice Posledice nočnega neurja: strela udarila v hišo, zalilo zdravstveni dom, sprožil se je plaz
Toča
Novice Močni nalivi in silovit veter. Odkrite strehe in podrta drevesa. #video
Neurje v Velenju
Novice Vreme pustošilo po Sloveniji: nalivi, plazovi, toča, hudourniki ... #foto #video