Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

človekove pravice

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 17.01

8 let

Svetovni dan človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po svetu obeležujemo svetovni dan človekovih pravic.

V Parizu je bila namreč 10. decembra 1948 sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic, ki naj bi predstavljala skupen ideal vseh ljudstev in narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin. Novoizvoljeni predsednik republike Danilo Türk je tako ob pred začetkom konference z naslovom Raznolikost je bogastvo družbe v Cankarjevem domu poudaril, da je treba poleg formalne v vsaki družbi zagotavljati dejansko enakopravnost. "Enakopravnost je v Sloveniji ustavno in pravno zagotovljena, ampak zagotavljanje dejanske enakopravnosti in spoštovanje raznolikosti je večna naloga in bolj kot se družba razvija, bolj subtilna so ta vprašanja," je dejal.

Demokracija kot podlaga za ustvarjanje enakopravne družbe

Kot predsednik bo Türk deloval v skladu z zagotavljanjem enakopravnosti v družbi. "Ne smemo imeti iluzije, še tako dobra demokracija ne more enkrat za vselej odpraviti tega problema. Potrebno je trajno angažiranje in moja prisotnost je izraz razumevanja, da gre za trajni angažma in da je civilna družba zelo pomemben vidik tega angažmaja. Demokracija je podlaga za ustvarjanje enakopravne družbe, ampak dela je še veliko."

"Biti moramo inovativni" "Moramo se osvestiti, da je raznolikost dejansko bogastvo in ne breme družbe," je ob začetku konference v imenu organizatorjev dejala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. Da bi bilo socialne izključenosti čim manj moramo biti po Türkovih besedah inovativni, tudi s podobnimi konferencami kot je današnja. "Ne pričakujmo izboljšanja kot hipnega rezultata ali nečesa, kar je odvisno od boljše normativne ureditve. Slednjo je treba izboljševati a spremeniti je treba marsikaj v naši praksi in zavesti," je še dejal.

Konferenco v Cankarjevem domu je pripravilo sedem nevladnih organizacij. Projekt Raznolikost je bogastvo družbe, ki bo po Sloveniji potekal celo leto kot podaljšek letošnjega leta enakih možnosti za vse, sofinancira Evropska unija. Predstavniki številnih skupin, ki po besedah Kožuh Novakove v Sloveniji "niso dovolj slišane" bodo med drugim spregovorili o prisotnosti diskriminacije v družbi in na trgu dela, poudarek pa bo na šestih neenakostih, ki se najpogosteje pojavljajo - starost, spol, spolna usmerjenost, invalidnost, vera in narodnost.

"Človekove pravice izhajajo iz človeškega dostojanstva" Varuhinja človekovih pravi Zdenka Čebašek Travnik slovensko javnost opozarja, da tudi prebivalci Slovenije občutijo kršitve osnovnih človekovih pravic. "Vse človekove pravice namreč izhajajo iz človeškega dostojanstva, ki je lahko prizadeto zaradi zelo različnih dejavnikov, med katerimi še posebej omenjam nasilje, revščino in onesnaževanje okolja. Prizadevati si moramo, da kršitve pravic prepoznamo in naredimo vse, da bi jih zmanjšali," je še dejala.

ZSSS opozoril na probleme zaposlovanja mladih

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa so na današnji dan človekovih pravic pred parlamentom z mirno manifestacijo opozorili na težave zaposlovanja mladih. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izrazil upanje, da bo predsednik državnega zbora France Cukjati prisluhnil njihovemu pozivu glede ureditve razmer na trgu delovne sile tudi za mlade. ZSSS poziva vlado in delodajalce, da mladim dodeli socialno varnost, ki je s pogodbami za določen čas, avtorskimi pogodbami in drugimi fleksibilnimi oblikami dela niso deležni.

Predsedstvo EU opozorilo na nedeljivost človekovih pravic Portugalsko predsedstvo EU je danes opozorilo na nedeljivost človekovih pravic, ki so univerzalne in medsebojno povezane. Gre za načela, ki nas delajo ljudi in morajo veljati povsod v svetu. Univerzalne vrednote človekovih pravic, ideali pravičnosti in človekovega dostojanstva, ki so zapisane v splošni deklaraciji človekovih pravic, predstavljajo bistvo EU in so temelj našega delovanja, poudarja portugalsko predsedstvo EU v izjavi za javnost.

Ne spreglejte