Torek,
24. 5. 2011,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivan Svetlik Gorenje

Torek, 24. 5. 2011, 16.19

8 let

Svetlik v Gorenju predstavil predlog nove pokojninske reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je vodstvu Gorenja in članom sveta delavcev predstavil predlog nove pokojninske reforme.

Po predstavitvi je Svetlik povedal, da tudi predstavnike Gorenja skrbi, kako starajoči populaciji v svetovni tekmi zagotoviti, da kljub višji starosti ohrani dovolj moči za produktivno delo.

Svetlik: Dejstvo je, da živimo dlje Po oceni ministra gre za skupen izziv, ki ga zagotavlja pokojninski zakon, da se nekdo pri 40 letih delovne dobe upokoji, če je začel delati dovolj zgodaj, ali se odloči za polovičen delovni čas in delno upokojitev. Po ministrovih besedah nas čaka še veliko izzivov tudi v smeri prilagajanja delovnega okolja. Državni zbor naj bi tako danes potrdil novi zakon o varstvu in zdravju pri delu, vlada pa je sprejela tudi ukrepe za aktivno staranje.

"To je tisto, kar moramo delati skupaj z delodajalci, da bi se lahko ustrezno odzivali na dejstvo, da živimo dlje in poskrbeli, da bi to daljše življenjsko obdobje živeli kvalitetno. Zato je treba zagotoviti dovolj virov, a to je preko daljše delovne aktivnosti," pravi Svetlik.

Na novinarsko vprašanje, ali so v pokojninskem zakonu kakšne varovalke, da Gorenjevemu delavcu pri 60 letih ne bi bilo treba delati za tekočim trakom, je minister odgovoril, da se bo pri 60 letih upokojil tisti delavcev, ki je začel delati dovolj zgodaj. "Če je moški začel delati pri 17 letih, bo pri 60 letih dopolnil pričakovano pokojninsko dobo in se bo lahko upokojil s polno pokojnino brez odbitkov," je pojasnil minister.

Bobinac: Slovensko okolje je potrebno narediti še bolj konkurenčno Poudaril je, da se bomo tem razmeram približevali postopno, kar pomeni, da se lahko moški ob sprejemu zakona upokoji pri 58 letih starosti in 41 letih delovne dobe, ženske pa pri 55 letih in 38 letih delovne dobe. Svetlik je še dodal, da v prehodnem obdobju imamo dovolj časa, da vse te ukrepe prilagajamo in da na drugačen način urejamo delovne okolje, v katerem bi ljudje ostali zdravi in produktivni.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je dejal, da so ministra opozorili na to, da je treba slovensko okolje narediti še bolj konkurenčno in sprostiti delovno zakonodajo, da je bolj fleksibilna. Meni tudi, da v podjetju tudi sami morajo ustvariti vzvode za večjo konkurenčnost, boriti se na trgih, iskati nove kupce, nove trge, razvijati nove izdelke in storitve, obvladovati stroške. Od države pa pričakujejo spodbudno delovno okolje, manj administrativnih ovir, razvojno naravnano davčno zakonodajo in bolj fleksibilen trg dela.

"Trdno sem prepričan, da Slovenija rabi strukturne reforme, pozdravljam in podpiram tudi pokojninsko reformo, saj se nam v nasprotnem morda zgodijo višje prispevne stopnje, kar je za slovensko gospodarstvo nesprejemljivo, prav tako je nesprejemljivo, da bi se pokojnine še naprej zniževale," pravi Bobinac.

Ne predstavlja 60-letnega delavca za tekočim trakom Poudaril je, da si ne predstavlja 60-letnega delavca za tekočim trakom oz. je zanj nesprejemljivo, da se v nekaterih elementih enačijo industrijski delavci s pisarniškimi. Kljub temu ocenjuje, da bi bilo nesprejetje pokojninske reforme še večji minus za Slovenijo.

Predsednik sveta delavcev Gorenja Peter Kobal pa je izpostavil, da ima vsak svoje želje glede upokojevanja, osebno pa podpira pokojninsko reformo, kljub temu, da je v njej zelo veliko nejasnosti. Tudi njega skrbijo starejši delavci v proizvodnji, zato pričakuje, da bo zakonodaja omogočila delavcem starim nad 60. let, da delajo za tekočim trakom, vendar to delo mora biti prilagojeno starosti delavca.