Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2013,
11.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Šušteršič Državljanska lista Pozitivna Slovenija

Nedelja, 24. 2. 2013, 11.47

8 let

Šušteršič: DL ne sme v koalicijo s PS (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Janez Šušteršič je članom sveta poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal, da DL "ne sme v koalicijo s PS in da mora do volitev, kadarkoli bodo, ostati v opoziciji, podpreti dobre projekte".

Prav tako mora Državljanska lista (DL) po njegovih besedah "opozarjati na zlorabe oblasti, ki se bodo ne glede na sestavo vlade nedvomno dogajale".

Pismo, ki ga je objavl Reporter, je bilo po poročanju Financ poslano prejšnji konec tedna, pred sredino sejo, na kateri je DL sprejela sklep, da podpre Alenko Bratušek za mandatarko.

V pismu poudari, da so volitve najčistejša in najbolj etična rešitev, "ker sta skoraj dve tretjini parlamenta obremenjeni s poročilom KPK in neustreznim odnosom do njega. 28 poslancev je bilo izvoljenih predvsem na podlagi 'dobrega imena' šefa PS, to dobro ime pa po objavi poročila KPK ne obstaja več". Ljudje pa po njegovem mnenju "pričakujejo in zahtevajo nove obraze v politiki, to pa se lahko zgodi le z volitvami".

Med razlogi, zakaj ne morejo v koalicijo s PS, med drugim navede programsko neskladnost, pri čemer opozori, da "ne pozabimo, da so vložili referendum na dva ključna projekta MF (slaba banka in holding)", in politično konsistentnost, glede katere navede, da "iz vlade JJ nismo izstopili zaradi vsebine ali ker bi delala slabo, ampak izključno zaradi poročila KPK, zato zdaj ne moremo v koalicijo, ki bi imela slabši program oziroma bi pomenila zavoro za nadaljevanje ključnih projektov prejšnje vlade, pri katerih smo sodelovali".

Nadaljnji razlogi proti vstopu v koalicijo s PS so po njegovem mnenju politična moč (po mnenju Šušteršiča bo PS, ko bo DL enkrat v vladi, ne glede na koalicijsko pogodbo s svojimi 27+1 poslanci pritiskala v smer, ki jim ne bo všeč problem), struktura vlade, ter težave "problem Zoran Janković in Jani Möderndorfer". Meni namreč, da je PS že zdavnaj zamudila čas, ko bi se lahko jasno in odločno odmaknila od svojega predsednika. Problem pa ni le predsednik Janković, ampak tudi Jani Möderndorfer, ki je vpleten v zadnje poročilo KPK-ja kot zastopnik KK-ja Olimpija.

In kaj se bo po njegovem mnenju zgodilo, če ne bodo sodelovali pri izvolitvi nove vlade? "Prva možnost je podaljševanje obstoja manjšinske vlade Janeza Janše. Ta bo izvajala kadrovske zamenjave in počela tudi druge stvari, ki nam ne bodo všeč, vmes pa morda kaj sprivatizirala in naredila slabo banko, kakor bo najbolje znala. Druga možnost je konstruktivna nezaupnica s strani povsem leve koalicije v kombinaciji PS+SD+Desus+Vogrin+še kak osamelec, kar pomeni konec ekonomskih reform do naslednjih volitev, morda celo trojko, hkrati pa, glede na dosedanje izkušnje z levico, nič manjše kadrovsko pogromaštvo, kot ga zdaj dela SDS. Dlje kot bo vztrajala opcija a (vlada JJ) in bolj kot bomo odločni, da pri opciji b (nova vlada) ne sodelujemo, prej bo tudi PS pristala na formalne korake (npr. zakon o vladi), ki bi odprli pot do padca vlade in predčasnih volitev," navaja Šušteršič v pismu, ki ga je objavil Reporter.

Ne spreglejte