SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štrukelj: Do cilja bo potrebne še veliko volje #video

1,30

termometer

Vladna pogajalska skupina je danes nadaljevala pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. Ker vsebine pogajanj še vedno ne razkrivajo, so v izjavi za javnost ostali zgolj pri ocenah o napredku pogajanj. Strinjajo se, da so določen napredek dosegli, a na sindikalni strani ocenjujejo, da bo potrebne še zelo veliko volje, da bi lahko dosegli cilj.

Video: Planet TV


Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po koncu današnjih pogovorov ugotavljala, da so naredili določene približevalne korake.

"Zdijo se mi pomembni, kajti v procesu je pomembno, da napreduješ," je dejala. So pa po njenih besedah ostale odprte določene vsebine, glede katerih se še naprej pogajajo, pri čemer verjame, da se lahko dogovorijo.

Na vprašanje, kje konkretno je bil narejen napredek in kje so še odprta vprašanja, je odvrnila, da z vidika pogajanj o tem še ne bi govorila, in ponovno poudarila, da je pomembno, da se partnerji za mizo dogovorijo glede pomembnih vsebin.

Po besedah Kozlovičeve je želja, da bi se ponovno dobili še v tem tednu. "Vemo, da imajo napovedano stavko, in zato želimo, da se čim hitreje ponovno srečamo in dogovorimo," je dejala.

Štrukelj manj optimističen

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj se je s Kozlovičevo strinjal, da so danes dosegli napredek, ni pa tako optimističen glede tega, kako velik je ta premik.

"Zdi se, da so nekatera ključna vprašanja še ostala odprta. Bi pa, če bi nadaljevali v tej smeri, bilo mogoče doseči stavkovni sporazum," je ocenil Štrukelj. Glede tega, ali ga je mogoče doseči pred izvedbo stavke, v tem trenutku ni optimističen, saj je časa še zelo malo. Stavka je namreč napovedana za sredo v prihodnjem tednu.

"Dejstvo je, da je gospa Kozlovič tudi omenila problem visokega šolstva in tu se mi zdi, da so stvari izrazito odprte," je dejal Štrukelj. Več o tem, kot tudi o drugih vprašanjih, ki ostajajo odprta, pa ni razkril. Poudaril je le, da bo potrebne še zelo veliko volje, da bi lahko dosegli cilj.

Tudi v pogajanjih s Počivavškom zbližanja, a še precej razlik

Vladni pogajalci pod vodstvom Kozlovičeve so popoldne nadaljevali tudi pogovore s skupino sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška. Na obeh straneh ugotavljajo, da so dosegli določena zbližanja, a kot je dejal Počivavšek, je med njimi še vedno precejšnja razlika.

Potem ko je vlada prejšnji teden pred sindikate prišla z novimi izhodišči za pogajanja, so danes pogajanja stekla na podlagi sindikalnega protipredloga. Pogajanja potekajo o obeh ključnih stavkovnih zahtevah: o odpravi plačnih anomalij in tudi odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepih, kjer gre tudi za vrnitev osmih odstotkov, kolikor je bilo javnim uslužbencem odvzeto z zakonom za uravnoteženje javnih financ. Glede slednjega so se dogovorili za oblikovanje posebne delovne skupine, ki bo poskusila za ta del oblikovati predlog. Več o sami vsebini pogajanj pa nobena od strani ne razkriva. Znova se dobijo v sredo popoldne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin