Sreda,
15. 3. 2023,
12.18

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

41

Natisni članek

Strateški svet za makroekonomska vprašanja Robert Golob

Sreda, 15. 3. 2023, 12.18

1 leto, 1 mesec

Strateški svet bo vladi pomagal pri makroekonomskih vprašanjih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,75

41

Na ustanovni seji se je sestal strateški svet za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade Robertu Golobu. Danes so dorekli teme, ki jih bodo obravnavali, med prvimi bodo programski dokumenti za evropski semester, preden jih bo Slovenija poslala v Bruselj.

Naloge strateškega sveta so, da za predsednika vlade na področju makroekonomije pripravlja mnenja in strokovne usmeritve.

"V strateškem svetu imamo najboljše ljudi, ki jih Slovenija premore na področju makroekonomije in širših ekonomskih vprašanj," je dejal premier Golob. Izrazil je zadovoljstvo s tem, da je predsedovanje svetu prevzela Maja Bednaš, direktorica urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Premier Robert Golob je prepričan, da bo Bednaševa učinkovito povezovala vladno stran in zunanje strokovnjake.

Člani strateškega sveta so še Velimir Bole, Mitja Gaspari, Bojan Ivanc, Matej Lahovnik, Igor Masten, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar, Vasja Rant in Žiga Žarnić. 

Golob je pojasnil, da so imeli danes plodno razpravo. "Iz časa kriz, ko so bile javne finance v ozadju, se premikamo v čas po krizi in ponovni uveljavitvi fiskalnih pravil. Zato je toliko bolj pomembno, da se na to pripravimo. Smo v občutljivih časih. Najprej je treba definirati javnofinančni okvir, znotraj katerega se bodo reforme gibale," je opozoril.

Poudaril je še, da je vlado več članov sveta pohvalilo za pretekle ukrepe, predvsem na področju energetike. Hkrati so bili deležni konstruktivne kritike za prihajajoče reforme. "Raje, kot da komuniciramo o konkretnih rešitvah reform, naj najprej definiramo javnofinančni okvir, znotraj katerega se bodo vse reforme tudi gibale. Z velikim veseljem bom tem priporočilom tudi prisluhnil," je napovedal Golob.

Bednaševa je dejala, da je vodenje makroekonomskih politik izjemno pomembno področje, ki zahteva veliko pozornosti. "Čakajo nas reforme, čaka nas priprava proračunskih programskih dokumentov z novimi fiskalnimi pravili. Strateški svet sestavljajo vrhunski strokovnjaki. Verjamem, da bomo skupaj oblikovali dobre, uravnotežene in vzdržne rešitve," je poudarila Bednaševa.

Dodala je, da je pomembno, da njihove predloge slišijo tudi snovalci ekonomskih politik, se nanje odzovejo in jih upoštevajo v nastajajočih dokumentih.