Sobota,
1. 4. 2023,
20.04

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87

12

stavka Fides

Natisni članek

Sobota, 1. 4. 2023, 20.04

1 leto, 4 mesece

Zdravniki ne bodo stavkali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87

12

Konferenca Fides | Zdravniki (za zdaj) ne bodo stavkali.  | Foto STA

Zdravniki (za zdaj) ne bodo stavkali.

Foto: STA

"Od vlade smo dobili osnutek o temeljih novega plačnega sistema, pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek. Vsebine ne moremo komentirati, je pa v osnutku dejansko nakazan korak k oblikovanju ločenega zdravstvenega plačnega stebra," je v izjavi za medije pojasnil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. Stavke, ki bi se morala začeti v nedeljo, za zdaj ne bodo sprožili.

"Osnutek zakona smo dobili v petek pozno popoldan," je še dejal Zemljič, zato se jim pogajanja še zdijo smiselna. Ali bodo vseeno stavkali, se bodo odločali prihodnje dni.

Odločitev o morebitni stavki bomo sprejeli v prihodnjih dneh.

Zdravniki UKC
Novice Fides vztraja: Če plačni steber ne bo oblikovan do 1. aprila, nadaljujemo s stavko

Spomnimo se, da je sindikat Fides za nedeljo napovedal nadaljevanje stavke, ki je bila v oktobru še pred njenim začetkom zamrznjena. Kot razlog so navajali odločitev vlade, ki je oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo s 1. aprila zamaknila na 1. junij, rok za vložitev rešitev v zakonodajni postopek pa bo ostal 30. junij.

Temu so v Fidesu ostro nasprotovali. Zamik časovnice po njihovi oceni pomeni kršitev obeh sporazumov med Fidesom in vlado iz oktobra in januarja, v katerih se je vlada zavezala k oblikovanju stebra do 1. aprila.

Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da je drugi sporazum med vladno stranjo in Fidesom razveljavil začetek splošne zdravniške stavke. S tem je po mnenju ministrstva stavka prenehala, več stavk pa da sindikat ne more imeti odprtih. V zvezi s tem so na ministrstvu pridobili tudi pravno mnenje.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v petek ocenil, da je stavka Fidesa nezakonita, in dodal, da zato ne bo plačana.

Zdravstvo
Novice Začetek zdravniške stavke vse bližje. Kakšno pomoč bodo nudili?