Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2024,
18.42

Osveženo pred

6 dni, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Natisni članek

dohodnina plača Ekonomsko-socialni svet denar

Petek, 20. 9. 2024, 18.42

6 dni, 6 ur

Spremembe pri odmeri dohodnine: neto plače bodo višje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
evro denar | Vlada bo danes dogovorjeno uskladitev vključila v zakon o izvrševanju proračunov, ki ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden. | Foto Shutterstock

Vlada bo danes dogovorjeno uskladitev vključila v zakon o izvrševanju proračunov, ki ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden.

Foto: Shutterstock

Socialni partnerji so na seji strokovnega odbora Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) za področje financ in davčne zakonodaje dosegli soglasni dogovor o uskladitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2025 v višini 100 odstotkov rasti povprečne mesečne plače za junij 2024 glede na junij 2023. Za zaposlene to pomeni višje neto plače.

Kot so po seji odbora sporočili z ministrstva za finance, bo imel dogovor glede na podatke dohodninskih odmer za leto 2022 za posledico davčno razbremenitev zavezancev za dohodnino v višini 112 milijonov evrov.

Neto minimalna plača višja za 198 evrov letno

Zaposleni z minimalno plačo bo imel po navedbah ministrstva zaradi te uskladitve prihodnje leto za 198 evrov višjo neto plačo letno. Zaposleni s povprečno plačo bo pridobil 113 evrov letno, zaposleni s plačo v višini dveh povprečnih plač pa 225 evrov letno.

Vlada bo danes dogovorjeno uskladitev vključila v zakon o izvrševanju proračunov, ki ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden, ESS pa se bo z doseženim soglasjem seznanil na izredni seji 2. oktobra.

Vlada mora v skladu z zakonom o dohodnini določiti, v kolikšni meri se bodo uskladili zneski olajšav 

Socialni partnerji so se zaradi doseženega soglasja izjemoma strinjali, da se gradivo obravnava na seji vlade pred obravnavo na seji ESS, čeprav gre formalno za odstop od pravil delovanja ESS, so navedli na ministrstvu.

Kot so pojasnili, mora vlada v skladu z zakonom o dohodnini ob upoštevanju ciljev ekonomske politike in po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji v vsakoletnem zakonu o izvrševanju proračuna določiti, v kolikšni meri se bodo uskladili zneski olajšav in mej davčnih razredov dohodninske lestvice.

Koeficient za uskladitev olajšav in dohodninske lestvice mora znašati najmanj 50 odstotkov rasti povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji za junij tekočega leta glede na junij prejšnjega leta, v kolikor je bila rast plač pozitivna. Lahko pa se določi tudi višja uskladitev oziroma višji koeficient, so zapisali.

Varnost, delavci
Mnenja Ekonomsko socialni svet: tripartitni organ, namenjen usklajevanju družbenih interesov
Novice Minister Mramor javnemu sektorju napovedal "trde" čase (video)
Novice Na ESS o aktivni politiki zaposlovanja, o delu na črno nič
Ne spreglejte