Torek,
16. 10. 2018,
19.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

Matej Tonin stavka Slovenska vojska Sova

Torek, 16. 10. 2018, 19.12

5 let, 6 mesecev

Sova še vedno stavka, po prihodu Kozmelja naj bi se odnosi izboljšali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Nobena skrivnost ni, da je Slovenska vojska kadrovsko močno podhranjena. Razmere trenutno niso slabe zgolj v vojski, saj je treba okrepiti in izboljšati tudi delovanje obveščevalno-varnostnega sistema. O omenjenih ukrepih so razpravljali tudi na današnji seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter sklenili, da bodo priporočila za prenovo obveščevalno-varnostnega sistema še konkretizirali.

Medtem Slovenska varnostno-obveščevalna agencija (Sova) spi že deset mesecev, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. Decembra lani so namreč tajni agentje potihoma objavili stavko.

Kozmelj
Novice Sova z novim direktorjem tudi do novih pooblastil? #video

Zakon o Sovi večkrat poskušali prilagoditi trenutnim razmeram, a neuspešno

Uradno naj bi na Sovi stavkali zaradi dviga plač, a po poročanju Planet TV je večja težava vizija prihodnosti Sove. "Ena izmed težav ki jo omenjajo, je na primer prepoznavanje terorističnih in drugih ekstremističnih groženj na naših tleh. To je ena izmed stvari, ki se jim zdi problematična," je razmere na Sovi opisal predsednik Knovsa, poslanec NSi Matej Tonin.

Zakon o Sovi so naši poslanci namreč že večkrat poskušali prilagoditi trenutnim razmeram, vendar neuspešno. Posledice morda ne bodo javno vidne, je še pred imenovanjem na čelo Sove pojasnil zdajšnji direktor Rajko Kozmelj. "To bi lahko morda vplivalo na motiviranost. V kolektivu ne sme biti preveč razdorov," je za Planet TV dejal Kozmelj.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Za krajo streliva Slovenske vojske naj bi bili odgovorni trije vojaki

Kje je končalo ukradeno strelivo, ne ve nihče

Neuradno naj bi se odnosi od prihoda Kozmelja na čelo Sove izboljšali, omenja se tudi morebitni konec stavke. Vendar to ne pomeni, da je dela konec, je opozoril Tonin: "V igri so kader, finance in pristojnosti. To so trije elementi varnostnega sistema."

Spomnimo, da je bila zadnje čase na preizkušnji tudi Slovenska vojska. Kraja dva tisoč kosov streliva v Nemčiji je nedopustna, prizna tudi novi obrambni minister. "To se sploh ne bi smelo zgoditi," je poudaril Karl Erjavec. V disciplinskem postopku so trije zaposleni, in sicer na vsej poveljniški liniji. Kje je končalo strelivo, namenjeno v Mali, pa za zdaj ne ve nihče, so še poročali na Planet TV.