Ponedeljek,
8. 4. 2019,
16.31

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

20

Natisni članek

arbitraža prisluškovanje Hrvaška

Ponedeljek, 8. 4. 2019, 16.31

5 let

So Hrvati prisluškovali slovenskim novinarjem? #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,72

20

Facebook, prisluškovanje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za nezakonitim prisluškovanjem slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik naj bi stal hrvaški obveščevalec Davor Franić. Pretekli teden, ko so slovenski novinarji želeli razkriti to informacijo, so na njih pritiskali vplivneži iz Hrvaške.

Pretekli teden je arbitražna razsodba, od katere je minilo že skoraj dve leti, znova postala vroča tema. Pop TV je razkril, da naj bi slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik nezakonito prisluškoval hrvaški obveščevalec Davor Franić. Zaradi afere o prisluškovanju Hrvaška zavrača uveljavitev arbitražnega sporazuma.

Pred objavo pretekli teden naj bi v uredništvu Pop TV dobili klic lobista, naj ne objavijo zgodbe, pozneje pa naj bi v stik z njimi stopili tudi član uprav in predstavnik lastnika več pomembnih hrvaških medijev. Na Pop TV naj bi pritiskali, naj ne objavi zgodbe in imena človeka, ki naj bi stal za prisluškovalno afero.

piranski zaliv
Novice Arbitraža: Slovencem naj bi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba #video

Pop TV trdi, da sta za zgodbo vedela le dva novinarja in da naj bi bil to dokaz, da so jim Hrvati prisluškovali.

Franić naj bi bil tisti "mehanik Davor", ki je izsiljeval bosanske državljane (ti naj bi bili povezani s salafisti), da na Hrvaškem kupijo orožje in ga pretihotapijo v mesto Doboj v BiH. Nekateri od njih so pomoč poiskali tudi na veleposlaništvu BiH v Ljubljani.

Hrvaška zanikala navedbe

Hrvaška obveščevalna agencija je poročanje označila za medijske špekulacije. V isti sapi so zavrnili tudi vse očitke. Poleg tega so še poudarili, da je bosansko tožilstvo včeraj uradno objavilo, da so navedbe o hrvaškem novačenju salafistov neresnične.

Trditve o vpletenosti hrvaških obveščevalcev v prisluškovalno afero so zanikali tudi na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Andreja Metelko Zgombić, sicer državna sekretarka za evropske zadeve na istem ministrstvu, je po seji vlade dejala, da ne ve, od kod slovenskemu premierju takšne informacije.

Na portalu so tudi objavili posnetek tega pogovora, na katerem je po navedbah Tepine vodilni predstavnik avstrijske Styrije na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, ki naj bi bil "alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr", je poročal STA. Tolj naj bi omenjenega neimenovanega direktorja tuje multinacionalke klical v imenu hrvaške vlade, kar je dal sogovorniku tudi jasno vedeti.

Večerjni list: Slovenija in BiH proti Hrvaški

Zgodba o "zlonamerni" hrvaški politiki in njeni Varnostno obveščevalni službi (SOA), ki je agresivna do sosednje države, se po BiH zdaj ponavlja v Sloveniji, obtožbe, medijski protagonisti ter politično ozadje napada na Hrvaško pa so podobni, piše današnji hrvaški Večernji list.

Medtem ko je afera v BiH izzvenela, so v Sloveniji sprožili novo, odzval se je tudi slovenski premier Marjan Šarec, v zvezi z razkritjem, da je hrvaška obveščevalna služba prisluškovala slovenskemu sodniku arbitražnega sodišča in slovenski agentki, piše časnik.

Kot dodaja, je Hrvaška v obeh primerih obravnavana kot agresorska stran, ki uporablja tajno službo za podtikanje celo terorističnih dejavnosti (v BiH) ter za prisluškovanje državnikom (v Sloveniji).

Po informacijah poznavalcev je v ozadju povezovanja obeh afer povezovanje ciljev slovenske politike in dela politike BiH proti Hrvaški, piše Večernji list. STA