Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2008,
19.01

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 19.01

8 let, 6 mesecev

SLS za sistemsko rešitev obračunavanja dohodnine za kmete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V SLS si želijo sistemskega pristopa obdavčitve lastnikov kmetijskih zemljišč.

V stranki ne sprejemajo odgovornosti za pavšalno obdavčitev preko katastrskega dohodka, saj je SLS zakon o dohodnini podprla zgolj zaradi obljube finančnega ministrstva, da bo hkrati sprejet tudi zakon o katastrskem dohodku, kar pa se ni zgodilo.

Kramberger: Ministrstvo za finance ni držalo obljube Poslanec SLS Janez Kramberger je spomnil na dogajanje, povezano s sprejemanjem nove davčne zakonodaje pred dvema letoma. Kot je pojasnil, je ministrstvo za finance v tretji obravnavi v zakon vneslo dopolnilo, ki določa obdavčitev povprečnega zneska subvencij. Ob obljubah ministrstva, da bo pripravilo novelo zakona o katastrskem dohodku, ki bi bil primerljiv in kompatibilen z zakonom o dohodnini, je SLS zakon z omenjenim določilom podprla.

Kramberger: Kmetje so obdavčeni za subvencije, ki jih še sploh niso prejeli

V SLS podpirajo pobudo za ustavno presojo, ki jo je v zvezi z zakonom o dohodnini vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, in se zavzemajo, da se zadrži izvajanje 154. člena zakona, ki določa obdavčitev subvencij. "Ni namreč logično, da bodo prišle dohodninske odločbe za 2007, v katerih bo vsem lastnikom kmetijskih zemljišč prištet pavšal subvencij, medtem ko subvencije za leto 2007 sploh še niso bile izplačane. Tu ni nobene logike," je prepričan Kramberger.

"Dohodninska zakonodaja ne sme poslabšati dohodkovnega položaja kmetij" Osnovno izhodišče SLS je, da z dohodninsko zakonodajo ne pride do poslabšanja dohodkovnega položaja kmetij in da se določeno plačilo ukrepov iz skupne kmetijske politike izloči iz obdavčitve, je poudaril predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Igor Hrovatič. Prav tako si v SLS želijo, da bi bila slovenska davčna zakonodaja primerljiva z drugimi evropskimi, še posebej pa primerljiva z zakonodajami v sosednjih državah. Pavšalnega pripisa zneskov neposrednih plačil po Hrovatičevih besedah ni nikjer, niti v Italiji niti v Avstriji. "Katastrski dohodek je administrativno določena potencialna vrednost kmetijskega zemljišča, ki nima z dogajanjem v tekočem letu v naravi skoraj nič skupnega," je opozoril.

Na finančnem ministrstvu navedbe SLS zavračajo

Na finančnem ministrstvu pravijo, da navedbe SLS ne držijo. Kot so sporočili, je ministrstvo pripravilo predlog zakona o dohodnini, v katerem je bilo v zvezi z obdavčitvijo dohodkov iz kmetijske dejavnosti predlagana določitev praga za opredelitev kmečkega gospodinjstva: najmanj 200 evrov katastrskega dohodka ali 10 panjev v uporabi, ali prejemanje subvencij; obdavčitev subvencij pri dejanskem prejemniku in kmetije z več kot 25.000 evri skupnega dohodka (katastrski dohodek in subvencije) na dejanskem prihodku in normiranih ali dejanskih stroških. Vlada je potrdila predlog zakona z enako vsebino, le da je bilo število panjev z 10 povečano na 40, pravijo na ministrstvu.

Ministrstvo opozarja, da vlada amandmajev ni vlagala, saj jih skladno s poslovnikom državnega zbora lahko predlaga le, če ni predlagateljica zakona. "Na drugi obravnavi je bila sprejeta politična usmeritev, da se korenito spremeni sistem obdavčitve subvencij. Na podlagi te določitve so bili pripravljeni amandmaji k vsem členom, ki urejajo obdavčitev dohodkov kmetijstva, ki so bili ti vloženi kot amandmaji koalicije," so zapisali.

Takšen sistem je možen in ga poznajo Avstrija, Nemčija, Italija in druge države s pavšalno obdavčitvijo dohodkov iz kmetijstva, pravijo na ministrstvu, "kar je bil verjetno argument koalicije". Poleg tega je tudi katastrski dohodek pavšalna ocena tržnega dohodka, ki z dejanskimi dohodki nima neposredne zveze. "Zdaj pa se pač celotni dohodek ocenjuje kot potencialni dohodek na podlagi neke pavšalne ocene. Za katastrski dohodek so to kalkulacije za oceno potencialnega dohodka, ki upoštevajo kakovost zemljišča in katastrsko kulturo, za subvencije pa se je pač šlo v sistem povprečenja," pravijo na ministrstvu in dodajajo, da bi bilo mogoče tudi vsakemu zemljišču pripisati potencialni znesek subvencij, ki da bi bil bistveno višji.

"Zakon o katastrskem dohodku bi prinesel eno izmed rešitev" Zakon o katastrskem dohodku bi po navedbah ministrstva prinesel eno izmed rešitev, da se subvencije ali pripišejo vsakemu zemljišču posebej ali se povprečijo, saj ta zakon izhaja iz sistema dohodnine, ki je osnovno izhodišče za določanje dohodkov iz osnovne kmetijske dejavnosti.

Ministrstvo: Kmetje so obdavčeni za subvencije iz leta 2006

Glede neskladnosti pripisovanja povprečnih zneskov subvencij za leto 2007 z dejstvom, da subvencije sploh niso bile izplačane, pa ministrstvo pravi, da zakon o dohodnini določa, da se za povprečenje upoštevajo subvencije, izplačane v letu pred letom, za katero se dohodek ugotavlja. "Drugačna rešitev ni možna, saj mora po zakonu davčni organ odmeriti dohodnino od tega vira oziroma zavezance obvestiti o teh dohodkih najkasneje do 31. oktobra leta in to po stanju katastrskega dohodka na dan 30. junija. Takrat pa podatkov o izplačanih subvencijah v tekočem letu še ni na razpolago.

Ministrstvo: Sistem povprečenja za večino kmetij pomeni ugodnejšo rešitev Ministrstvo trdi, da sistem povprečenja subvencij za večino kmetij, ki subvencije dejansko uveljavijo, pomeni ugodnejšo rešitev. Izjema je leto 2007, ko subvencije dejansko niso bile izplačane, dodaten problem pa je predstavljala visoka inflacija. Zato je minister za finance za to leto naknadno znižal povprečne zneske. Sistem pa tudi pomeni, da v letu 2008, ker izplačil subvencij skoraj ni bilo, tudi povprečnih zneskov subvencij ne bo oziroma bodo zelo nizki. Gre torej za sistemski enoletni zamik, pravijo in dodajajo, da je sedanja rešitev povsem primerljiva z avstrijsko ali italijansko, kjer po teoriji pavšalna davčna osnova vključuje tako potencialne tržne dohodke kot potencialne dohodke od subvencij.

Ne spreglejte