Sobota,
7. 11. 2015,
7.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija Hrvaška Avstrija

Natisni članek

Sobota, 7. 11. 2015, 7.51

8 let, 3 mesece

Slovenskim policistom bodo pomagali tudi slovaški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Če bo sprejeta politična odločitev in bo to potrebno, so tehnična sredstva pripravljena, je ob obisku nastanitvenega centra za begunce v Gornji Radgoni dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

19.00 LJUBLJANA Predsednik vlade Miro Cerar je ob robu konference SMC povedal, da bo v Sloveniji v tednu ali dveh vsaj 400 tujih policistov. "To pa je tisto, za kar si zavzemamo, da pokažemo Evropi, to je, da je slovensko-madžarska meja takšna vrednota, da jo moramo varovati skupaj," je dejal. Povedal je še, da se včeraj z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom o "tehničnih sredstvih" za varovanje meje nista veliko govorila, sta se pa pogovarjala o tem, kako bo EU morala ravnati na svojih zunanjih in drugih mejah.

18.18 MURSKA SOBOTA Danes zjutraj je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni 654 migrantov. Tekom dopoldneva je bilo iz sprejemnega centra Petišovci in Dolga vas v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljano 467 migrantov, okrog 15. ure pa še 162 migrantov. Vseh 1.283 migrantov, ki so danes v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je bilo okrog 16. ure sprejeto v Avstrijo. V sprejemnih in nastanitvenih centrih na območju PU M. Sobota trenutno ni migrantov, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

17.21 ŠENTILJ Nastanitveni center Šentilj je že od jutra prazen. V njem danes niso sprejeli nobenega migranta. Prav tako sta prazna sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

16.11 GRUŠKOVJE Na Gruškovju so danes slovenski policisti sprejeli 20 policistov iz Slovaške, ki jim bodo v naslednjih tednih pomagali pri varovanju slovenske meje zaradi povečanega migracijskega toka. Udeležili so se že programa izobraževanja, z delom pa začenjajo v nedeljo. Kot ugotavljajo slovenski policisti, so kolegi s Slovaške motivirani za sodelovanje. Trenutno slovenskim policistom zaradi povečanih migracij že pomagajo kolegi iz Nemčije, Avstrije in Estonije.

12:45 DOBOVA Od 12. ure naprej je cesta Rigonce - Dobova, mimo sprejemnega centra Livarna, do preklica odprta. Nadaljnje zapore in omejitve gibanja se bodo prilagajale številu beguncev in dinamiki postopkov, so sporočili iz generalne policijske uprave.

Ob 8.15 uri so policisti pospremili tri avtobuse (152 beguncev) v Petišovce, ob 8:39 je odpeljal vlak s 540 begunci proti Jesenicam.

V sprejemnem centru Livarna je trenutno še 541 beguncev, ki bodo čez nekaj ur pospremljeni proti Avstriji, nato bo sprejemni center Dobova – Livarna prazen.

Do večera ne pričakujejo novih izrednih vlakov iz Hrvaške.

12:00 GORNJA RADGONA Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic sta dopoldne obiskala nastanitveni center za begunce v Gornji Radgoni. Ministrica je razmere v centru ocenila kot izjemno dobre. Glede tehničnih sredstev za uporabo na meji pa je dejala, da bodo tehnična sredstva uporabljena v primeru, da bo to potrebno.

Na vprašanje glede naročila ograje za varovanje slovenske meje v okviru begunskega toka je ministrica odgovorila, da pripravljajo celostne ukrepe za nadzorovanje migracijskega toka, kar pomeni, da bodo tehnična sredstva uporabljena v primeru, da bo to potrebno.

Podlaga za uporabo tehničnih sredstev po njenih pojasnilih že obstaja v zakonu o nadzoru državne meje, dobre podlage za to so tudi v schengenskem zakoniku. V primeru, da bi ponovno prišlo do nenadziranega razprševanja migrantov po zeleni meji in v primeru, da bi Avstrija in Nemčija pričeli omejevati sprejem migrantov, bodo po besedah ministrice tehnična sredstva uporabljena.

Namenjena bodo usmerjanju nenadziranega prihoda migrantov in preprečevanju nenadziranih prehodov čez zeleno mejo. Več o tem, kot je dejala, ne more povedati, saj gre za zaupne ukrepe. Dodala je le še, da če "bo sprejeta politična odločitev, so tehnična sredstva pripravljena", da pa ograja ni strokoven termin, saj se govori o tehničnih sredstvih, ker tako določa zakon.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer v zadnjih dneh v Slovenijo že prišlo več deset kilometrov žice, ki naj bi jo Slovenija naročila v več državah.

9:15 JESENICE Včeraj so iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo evidentirane migrante prepeljali trije izredni potniški vlaki, po eden zjutraj, popoldan in zvečer. Prepeljanih je bilo 1.620 migrantov. Danes je en izredni vlak iz Dobove v Avstrijo že prepeljal 540 evidentiranih migrantov, prav tako za danes pa sta predvidena še dva taka prevoza, so sporočili iz PU Kranj.

8:55 LJUBLJANA Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 6. ure v Slovenijo vstopilo 158.171 migrantov, od tega samo v petek 6.655. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri 3395 migrantov, največ na Šentilju in v Gornji Radgoni. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo okoli 142.904 migrantov.

Podatke o številu migrantov, ki so vstopili v državo, na policiji vodijo od 16. oktobra, podatke o številu izstopajočih tujcev pa šele od 20. oktobra, zato skupnega števila o prihodih v državo in izhodih iz nje ni mogoče primerjati.

8:30 BERLIN Uradni govorec nemške vlade Steffen Seibert je v petek zvečer zagotovil, da ni sprememb v politiki do beguncev iz Sirije, potem ko je notranji minister Thomas de Maiziere napovedal, da bodo poslej deležni le še tako imenovani subsidiarne zaščite in s tem le pravice do bivanja v Nemčiji za eno leto, brez pravice do združitve z družino.

Kot je zapisal na Twitterju, Nemčija glede obravnave sirskih beguncev "ostaja pri praksi, ki je trenutno v veljavi". Spremembe, ki jih napovedujejo v nemškem Uradu za migracije in begunce, pa "še" niso začele veljati, je poudaril.

Glede na podatke nemškega Urada za migracije in begunce (BAMF) je v prvih desetih mesecih letošnjega leta za azil zaprosilo 103.708 sirskih državljanov. Odločeno je bilo v 61.412 primerih, več kot 57.000 pa jih je dobilo status begunca. Le 55 jih je dobilo zgolj subsidiarno zaščito.

7:45 ŠENTILJ Včeraj je bilo ob 18. uri v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 945 migrantov. Ob 18.13 je v Šentilj pripeljal vlak novih 308 migrantov iz Dobove, tako, da je bilo tam ponoči nastanjenih 1.253 migrantov. Vsi ti tujci so trenutno v postopku predaje avstrijskim varnostnim organom. Tako bodo v kratkem vsi centri na območju Policijske uprave Maribor prazni, so sporočili mariborski policisti.

Sedem državljanov Afganistana je podalo vlogo za azil in so jih odpeljali v Azilni dom v Ljubljano.

"Včeraj smo obravnavali kršitev letenja z 'droni' nad nastanitvenim centrom Šentilj. Za kršitev je bil podan predlog drugemu prekrškovnemu organu," so še sporočili iz PU Maribor.

7.00 GORNJA RADGONAV nastanitveni center v Gornjo Radgono so včeraj zvečer iz sprejemnega centra v Petišovcih pripeljali 55 migrantov, danes okrog 3. ure pa iz Dobove v Gornjo Radgono še 599 migrantov, so sporočili s policijske uprave Murska Sobota.

V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno poteka evidentiranje okrog 460 migrantov, ki jih bodo čez dan nastanili v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni. Tega bosta danes dopoldne obiskala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic.

V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov.

6.30 DOBOVA Preteklo noč sta iz Hrvaške v Dobovo prispela dva vlaka s skupno okoli 1.700 begunci in migranti. V nastanitvene centre po Sloveniji in proti Avstriji so policisti od tam ponoči z vlaki in avtobusi pospremili več kot dva tisoč beguncev, od tega polovico z dvema vlakoma proti Avstriji.

Prvi nočni vlak je v Dobovo prispel nekaj po 23. uri, na njem je bilo več kot tisoč beguncev. Danes zjutraj okoli 6.30 pa je tja prispel vlak z okoli 700 begunci, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto

Na pomoč slovenskim policistom danes prihaja 20 kolegov iz Slovaške.

6.00 LJUBLJANA Včeraj do 18. ure je v Slovenijo vstopilo 157.149 beguncev in migrantov.