Petek,
30. 8. 2019,
11.54

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

turizem tujci prenočitev Slovenija

Petek, 30. 8. 2019, 11.54

4 leta, 7 mesecev

Slovenski turizem še naprej raste, med tujci največ prenočitev ustvarili Nemci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Portorož | Slovenski turizem je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani dosegel 5,2-odstotno rast. | Foto Klemen Korenjak

Slovenski turizem je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani dosegel 5,2-odstotno rast.

Foto: Klemen Korenjak

Slovenijo je julija obiskalo skoraj 892 tisoč turistov, ki so pri nas ustvarili okoli 2,5 milijona prenočitev. Število prihodov turistov je bilo za tri odstotke večje kot julija lani, prenočitev pa je bilo približno enako, kažejo najnovejši statistični podatki. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta se je število turističnih prihodov zvišalo za pet, število prenočitev pa za tri odstotke.

V Sloveniji smo julija zabeležili 891.560 prihodov turistov, kar je 2,8 odstotka več kot julija lani, so sporočili iz državnega statističnega urada (Surs). Prenočitev je bilo 2,52 milijona, kar pomeni 0,1-odstotno povečanje.

slovenska obala, Piran, Portorož
Novice Na Hrvaškem tarnajo nad turistično sezono, v Sloveniji so zadovoljni #video

Tuji turisti ustvarili več kot 78 odstotkov vseh prenočitev

Tako prihodov kot tudi prenočitev domačih turistov je bilo julija letos za okoli osem odstotkov manj kot v lanskem juliju. Prihodov tujih turistov je bilo za 5,2 odstotka več, njihovih prenočitev pa 2,6 odstotka več. Tuji turisti so sicer ustvarili več kot 78 odstotkov vseh turističnih prenočitev v juliju.

Največ prenočitev med tujimi turisti so v juliju ustvarili turisti iz Nemčije (14 odstotkov), Nizozemske (deset odstotkov) in Češke (osem odstotkov). | Foto: Thinkstock Največ prenočitev med tujimi turisti so v juliju ustvarili turisti iz Nemčije (14 odstotkov), Nizozemske (deset odstotkov) in Češke (osem odstotkov). Foto: Thinkstock

Največ prenočitev med tujimi turisti so v juliju ustvarili turisti iz Nemčije (14 odstotkov), Nizozemske (deset odstotkov) in Češke (osem odstotkov). Najbolj se je glede na lanski julij povečalo število prenočitev čeških turistov, in sicer za 14 odstotkov.

Ljubljana turizem turisti
Novice Je Ljubljana že dosegla kritično točko pri številu turistov?

Največ zanimanja za gorske občine, sledijo Obala in zdravilišča

Najbolj priljubljene destinacije so bile gorske občine. V teh so julija našteli 926 tisoč ali 37 odstotkov vseh prenočitev, kar je štiri odstotke več kot julija lani. S 23 odstotki prenočitev sledijo obmorske, s 15 odstotki pa zdraviliške občine. Občine z največjim številom prenočitev tujih turistov so bile Ljubljana, Piran in Bled. Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Izola in Ankaran.

Čeprav so turisti tudi julija ustvarili največ oziroma več kot 830 tisoč prenočitev v hotelih, pa je bilo to število nižje kot lani julija. Hotelom so po številu prenočitev sledili zasebne sobe, apartmaji in hiše ter kampi. V vseh teh vrstah nastanitvenih obratov se je število prenočitev glede na lanski julij povečalo.

Predjamski grad
Trendi Med najlepšimi gradovi na svetu tudi slovenski #foto

Slovenski turizem v prvih sedmih mesecih dosegel 5,2-odstotno rast

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta smo pri nas zabeležili 3,45 milijona prihodov turistov, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni 5,2-odstotno rast. Število prenočitev je zraslo za 2,8 odstotka na 8,81 milijona. Število tujih turistov je v sedmih mesecih naraslo za 6,8 odstotka na 2,57 milijona, število njihovih prenočitev pa za 4,7 odstotka na 6,26 milijona. Domačih gostov je bilo 876.194 oziroma odstotek več, medtem ko je število njihovih prenočitev upadlo za 1,7 odstotka na 2,56 milijona.