Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 6. 2011,
16.23

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zobozdravstvo zobje

Četrtek, 9. 6. 2011, 16.23

5 let, 9 mesecev

Slovenci smo s svojimi zobmi in dlesni (preveč) zadovoljni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Če bi 95 odstotkov Slovencev res obiskovalo zobozdravnika, ne bi imeli 250 tisoč ekstrakcij na leto," meni zobozdravnica Mojca Koželj.

Slovenci smo z zdravjem zob in dlesni na splošno zadovoljni, je pokazala raziskava, ki so jo po naročilu slovenske podružnice multinacionalke Philips v okviru predstavitve nove generacije soničnih zobnih ščetk prejšnji mesec opravili s telefonsko anketo tisoč Slovencev. Kar 95 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da obiskuje zobozdravnika (med njimi so verjetno tudi tisti, ki to počnejo le vsakih nekaj let), kar tri petine vseh vprašanih pa je z zdravjem svojih zob in dlesni zadovoljnih.

Odgovori so eno, resnica pa najbrž drugo

Toda zobozdravniki na podlagi svojih izkušenj ne delijo takega navdušenja: "Pri takih vprašanjih ljudje neredko odgovorijo tisto, kar mislijo, da je prav, in ne tistega, kar je res," je rezultate raziskave komentirala Koželjeva. Dodatna težava je tudi, da različni ljudje zelo različno razumejo, kaj pomeni "nimam težav z zobmi in dlesnimi". "Ni jih malo, ki že ob odsotnosti bolečin menijo, da je vse v redu, a tudi brez bolečin so lahko z zobmi in dlesni resne težave – kar 58 odstotkov ima vnetje dlesni in zato s svojim zdravjem dlesni ne bi smeli biti zadovoljni."

Dame bolj skrbijo za zobe in dlesni

Čeprav je torej absolutne vrednosti raziskave treba jemati z rezervo, so nekateri trendi jasni in skladni z ugotovitvami iz prakse. Moški so manj zadovoljni s svojim stanjem zob in dlesni, a tudi manj pogosto hodijo zobozdravniku. Koželjeva se strinja: "Vsak dan vidimo, da so ženske tiste, ki na pregled k zobozdravniku naročajo in sebe in svoje partnerje ter 30-letne otroke." Tudi raziskava je pokazala podobno: moški se za obisk zobozdravnika odločijo večinoma, ko se pojavijo očitne težave, ženske pa se na preglede naročajo večinoma enkrat na leto. Tudi med tistimi, ki zobozdravnika nikoli ne obiščejo, je delež moških skoraj za polovico večji kot pri vsem prebivalstvu. Opozoriti je treba, da je ta delež zelo visok tudi pri starejših od 70 let – med njimi je dobrih 21 odstotkov tistih, ki zobozdravnika ne obiskujejo. Poleg očitne razlage je treba pojasnilo najbrž iskati tudi v njihovi večji iskrenosti.

Dodatno pa je v najstniških letih razlika med spoloma zelo poudarjena, saj najstnice že zgodaj začnejo skrbeti za svojo podobo, torej tudi za zobe, najstniki pa sprva na to malo pozabijo – dokler ne pride čas za zmenke, ko se njihove prioritete spremenijo.

Ni tako pomembno koliko, temveč kako

Skoraj dve tretjini Slovencev si zobe čisti dvakrat na dan. "Bolj pomembno kot kolikokrat na dan je pri čiščenju zob pomembno, kako jih očistimo," je opozorila Koželjeva. "Če avtu operete streho in pokrov motorja, ne pa tudi vrat, je to še vedno umazan avto," je dodala ob tem, ko je posvarila, da pri čiščenju zob številni ne očistijo vseh ploskev ali jih ne očistijo pravilno in dovolj natančno.

Med Slovenci še vedno prevladujejo klasične zobne ščetke, uporablja jih več kot štiri petine vprašanih. Električno ščetko kot edino uporablja slabih devet odstotkov vprašanih, malce večji odstotek pa uporablja obe vrsti ščetk, je pokazala raziskava.

So pa uporabniki električnih ščetk bistveno bolj – za več kot 20 odstotnih točk – zadovoljni s svojim zdravjem zob in dlesni.

V vsakem primeru pa morajo vsi tisti, ki zanemarjajo svoje zobe in dlesni, vedeti, da pravilne in redne skrbi ne moreta nadomestiti nobena tehnologija in noben zobozdravnik.