Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2013,
12.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS Zoran Janković

Nedelja, 1. 12. 2013, 12.06

7 let, 12 mesecev

SDS zahteva obsodbo Jankovića v DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, da bi obravnavali izključitev svetnika SDS Jerneja Pavlina s seje ljubljanskega mestnega sveta.

V SDS so v zahtevi, naslovljeni na predsednika odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Jerka Čehovina (PS), zapisali, da gre za omejitev ustavne pravice svobode izražanja in sodelovanja pri upravljanju javnih zadev. Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću očitajo kršitev 39. in 44. člena ustave.

Janković je prek direktorice mestne uprave Jožke Hegler v ponedeljek mestnemu svetniku Pavlinu s fizično silo preprečil sodelovanje na seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL), so pojasnili. "Takšno obnašanje je iz zgodovine znano kot predhodnica uvedbe diktatur in kaže odnos župana do standardov demokratične družbe," menijo v poslanski skupini SDS.

"Se vlada tiho strinja s takšnim ravnanjem?" Dejstvo, da so izvoljenemu predstavniku predstavniškega organa MOL preprečili udeležbo na seji, in to celo s fizično silo, je po mnenju poslank in poslancev SDS nedopusten poseg v z ustavo zajamčene pravice, prav tako pa nedopusten poskus rušenja dostojanstva in integritete izvoljenega predstavnika ljudstva.

Predlagatelji sklica nujne seje se sprašujejo, ali je takšno ravnanje pokrito s tihim strinjanjem vladne koalicije in predsednice vlade Alenke Bratušek, ker niso zaznali nobenega odziva, ki bi nakazoval, "da se vladna koalicija in predsednica vlade kakorkoli ograjujeta od nezaslišanih ravnanj, ki pomenijo resno grožnjo za obstoj predstavniške demokracije".

Jankoviću očitajo rušenje ustavnega reda Poslanska skupina SDS predlaga, da člani odbora po opravljeni razpravi na seji sprejmejo dva sklepa. In sicer da odbor "ostro obsoja napad župana MOL Zorana Jankovića zaradi poskusa rušenja ustavnega reda in zanikanja ustavnih pravic svetniku MOL Jerneju Pavlinu". Poleg tega predlagajo, da odbor pozove ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, da v okviru svojih pristojnosti ukrene vse potrebno, da bo v predstavniškem organu MOL zagotovljeno spoštovanje ustave in zakonodaje s področja lokalne samouprave.

Župan zaradi snemanja izključil svetnika Novembrska seja ljubljanskega mestnega sveta se je sicer začela 11. novembra, a jo je župan prekinil. Dogajanje je namreč z manjšima kamerama snemal Pavlin, ki ga je Janković po izreku opomina in ukora zaradi snemanja izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil. V ponedeljek so trije varnostniki Pavlinu preprečili, da bi se udeležil nadaljevanja seje mestnega sveta. Vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager je zato poklical policijo, člani svetniške skupine pa so se poleg tega odločili za obstrukcijo seje.

Ne spreglejte