SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SD za dopolnitev ustave glede financiranja javnega šolstva

3

termometer

SD je pripravila predlog dopolnitve ustave, po katerem bi državno financiranje osnovnega šolstva veljalo izrecno za javne šole, medtem ko bi bilo ureditev financiranja zasebnih šol prepuščena zakonu.

Zdajšnji drugi odstavek 57. člena ustave pravi, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev. V SD pa želijo to dopolniti tako, da bi se drugi odstavek glasil, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se v javnih šolah financira iz javnih sredstev.

SD: Financiranje zasebnih osnovnih šol naj ureja zakon S tem želijo po besedah strankine nekdanje poslanke Majde Potrata doseči, da bi država osnovnošolsko izobraževanje po ustavi obvezno financirala v javnih osnovnih šolah, medtem ko bi imel zakonodajalec možnost, da bi financiranje zasebnih osnovnih šol uredil posebej z zakonom.

Po besedah strankinega glavnega tajnika Dejana Levaniča želijo odpraviti tudi argument, ki ga je v svoji zadnji odločbi uporabilo ustavno sodišče, ko je menilo, da je treba omenjeni drugi odstavek razumeti tako, da je država dolžna financirati osnovno šolstvo tako v javnih kot zasebnih osnovnih šolah.

SD proti načrtovanemu varčevanju V SD zatrjujejo, da pri tem ne gre za poskus, da bi zaobšli nedavno odločbo ustavnega sodišča, s katero je to DZ naložilo, naj v enem letu izenači financiranje javnih programov v javnih in zasebnih osnovnih šolah, kot tudi ne poskus ukinitve financiranja zasebnih šol.

V SD so danes izrazili tudi odločno nasprotovanje varčevalnim rezom v šolstvu, ki jih je pred dnevi predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar.

SLS: Ukrepi kažejo na diskriminatoren odnos do tako imenovanih ženskih poklicev Na varčevalne ukrepe v šolstvu se je danes odzvala tudi zunajparlamentarna SLS. Po mnenju stranke varčevalni ukrepi kažejo na diskriminatoren odnos vlade do tako imenovanih ženskih poklicev. Po njihovem bi morala ministrica delovati tako, da bi se borila proti diskriminaciji žensk in t. i. ženskih poklicev ter ščitila in ohranjala ugled poklicev in ljudi, ki opravljajo družbeno koristna dela. Namesto tega, pa so se lotili "skupine državljank in državljanov, ki jo vidijo kot šibkejšo in za katero menijo, da se ne bo na glas uprla", so še zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin