Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 16.58

8 let

SCT prebil še levo priključno cev predora Šentvid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predorski delavci SCT so popoldne prebili še drugo od obeh priključnih cevi ob predoru Šentvid v Ljubljani. Gre za levo priključno cev, prek katere bo možen izvoz iz predora Šentvid na Celovško cesto.

Izkopna dela v obeh ceveh bodo zaključena v teh dneh, cevi pa bosta za promet prevozni do konca leta 2009, so sporočili iz SCT.

Druga faza izkopa je bila zelo zahtevna Izkop leve priključne cevi v skupni dolžini 350 metrov je potekal v dveh fazah. Z izkopom prve faze je SCT začel konec novembra 2007, ko so predorski delavci iz leve kaverne proti Celovški cesti izkopali 85 metrov cevi, kar je bilo potrebno zaradi dokončanja glavne predorske cevi.

Z izkopom druge faze, to je z izkopom preostale dolžine, so začeli v oktobru 2008, in sicer s strani Celovške ceste. Izkop je potekal navzdol, zato je bil tehnološko veliko zahtevnejši od izkopa iz predora navzven, saj je čelo izkopa nenehno zalivala voda.

Kljub težavam so cev prebili pred rokom

Izkop leve priključne cevi je potekal v najzahtevnejši geološki sestavi hriba celotne gradnje predora Šentvid, še dodatne težave pa je delavcem povzročala velika količina vode, ki jo je bilo treba stalno prečrpavati. Kljub vsem težavam so delavci SCT levo priključno cev v predoru Šentvid izkopali in prebili pred rokom in tako povezali obe strani leve priključne cevi, po kateri bo potekal izvoz na Celovško cesto.

Dela se nadaljujejo Po preboju bo SCT v levi cevi nadaljeval z deli na izkopu preostalega dela stopnice in talnega oboka, z betoniranjem temeljev, talnega oboka, polnilnega betona in reprofiliranja primarne podgranje začel s pripravo za izvedbo predorske hidroizolacije ter nadaljeval z betoniranjem notranjega oboka.

Desno cev so prebili oktobra 2008 245 metrov dolgo desno priključno cev so gradbeniki SCT prebili oktobra 2008, z deli pa so začeli v letu 2007. Hkrati so se dela začela na platoju pred portali obeh priključnih cevi ter urejanje podhoda in križišča s Celovško cesto, ki bo omogočalo navezavo in izključevanje na ljubljansko vpadnico.

Priključni cevi bosta za promet odprti konec leta 2009

Trenutno poteka rezkanje in odstranjevanje obstoječih asfaltnih površin ob Celovški cesti, neposredno pred portaloma pa betoniranje podhoda za pešce ter kolesarje. Vsa dela potekajo skladno s terminskim planom, priključni cevi pa bosta za promet odprti konec leta 2009.

Spomnimo: Kot je znano, so avtocestni odsek Šentvid - Koseze, v okviru katerega sodi tudi predor Šentvid, slovesno odprli 1. julija lani. Šentviški predor, ki je zaradi zamud, podražitev, zapletov pri iskanju izvajalca elektrostrojnih del in pridobitve ustreznih dovoljenj buril duhove že pred odprtjem, je bil po odprtju zaradi odpadanja protipožarnega ometa v stari galeriji nekajkrat zaprli. Po večkratnem odpadanju ometa so v stari galeriji predora odstranili vso protipožarno zaščito.

Oktobra lani so gradbeniki SCT prebili prvo od obeh priključnih cevi ob predoru Šentvid, in sicer desno priključno cev, prek katere se promet s Celovške ceste vključuje v predor.

Ne spreglejte