Sreda,
27. 3. 2019,
9.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

5

Natisni članek

Aleš Šabeder simon zajec Marjan Šarec Državni zbor

Sreda, 27. 3. 2019, 9.17

5 let, 1 mesec

Šabeder in Zajc postala nova ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

5

zajec in šabeder | Državni zbor je na današnji seji imenoval Aleša Šabedra za ministra za zdravje ter Simona Zajca za ministra za okolje in prostor. | Foto STA

Državni zbor je na današnji seji imenoval Aleša Šabedra za ministra za zdravje ter Simona Zajca za ministra za okolje in prostor.

Foto: STA

Državni zbor je na današnji seji imenoval Aleša Šabedra za ministra za zdravje ter Simona Zajca za ministra za okolje in prostor. Njuno kandidaturo je podprlo 49 poslancev, proti jih je glasovalo 20. Šabeder prihaja na ministrsko funkcijo s položaja generalnega direktorja UKC Ljubljana, Zajc pa je bil doslej državni sekretar na okoljskem ministrstvu.

Aleš Šabeder in Simon Zajc sta kot nova člana vladne ekipe že prisegla pred državnim zborom, da bosta spoštovala ustavni red, ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močni delovala za blaginjo Slovenije.

Aleš Šabeder
Novice Šabeder preživel prvo preizkušnjo: v sredo bodo o njem odločali poslanci #video

Šabeder je po prisegi sporočil, da bo za državnega sekretarja predlagal Tomaža Pliberška, Zajc pa je za državna sekretarja izbral Aleša Prijona in Marka Mavra. Novi okoljski minister pričakuje, da ju bo vlada imenovala že v četrtek.

Podprla ju je tudi SNS

Že predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da si Šabeder in Zajc lahko obetata zadostno podporo pri njunem imenovanju. Glasove podpore so jima napovedali v koalicijskih strankah in v opozicijski SNS. Novi zdravstveni in okoljski minister prihajata iz kvot LMŠ in SMC. V obeh strankah so prepričani, da so ponudili kandidata, ki dobro poznata svoje področje.

Iz SAB, DeSUS in SD je bilo slišati, da zaupajo koalicijskima partnericama pri izbiri novih ministrov. V Levici in SDS so bili v razpravi kritični do obeh kandidatur. Pri Šabedru je Levico zmotilo njegovo zagovorništvo menedžerske revolucije v javnem zdravstvu. Za Zajca pa so v SDS ocenili, da preslabo pozna področje, ki ga bo vodil.

Aleš Šabeder je bil pred imenovanjem na položaj ministra za zdravje generalni direktor UKC Ljubljana. | Foto: STA , Aleš Šabeder je bil pred imenovanjem na položaj ministra za zdravje generalni direktor UKC Ljubljana. Foto: STA ,

Premier Marjan Šarec je v uvodni predstavitvi ministrskih kandidatur ocenil, da je bila izbira Šabedra pretehtana in tehtna. Spomnil je, da je Šabeder vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, zato se zaveda tako problematike čakalnih vrst kot sistemskih hib in zakonskih pomanjkljivosti. Pozna finance, delovanje in poslovanje, izvajal je sanacijo, slišal je tudi zaposlene in izkusil sindikate, je poudaril Šarec.

Šarec vesel odločitve SMC

V Zajcu premier Šarec medtem vidi jamstvo za nadaljevanje in dokončanje že začetega dela na ministrstvu za okolje in prostor, ki je bilo pod Juretom Lebnom po njegovem prepričanju primer dobrega dela. K temu ni pripomogel le nekdanji minister, ampak tudi njegova ožja ekipa, v kateri je bil tudi Zajc, je opozoril Šarec. Dodal je, da je bil zato vesel odločitve SMC, da za Lebnovega naslednika predlaga Zajca.

Poslanci so v razpravi o Šabedrovi in Zajčevi kandidaturi za zdravstvenega in okoljskega ministra večji del pozornosti namenili problemom v zdravstvu. Soglašali so v oceni, da so pred Šabedrom zahtevni izzivi, manj enotni pa so bili v presoji, kako uspešen bo novi minister pri tem. Največ skepse je bilo slišati iz vrst SDS in Levice.

Simon Zajc je bil pred imenovanjem za okoljskega ministra državni sekretar na okoljskem ministrstvu. | Foto: STA , Simon Zajc je bil pred imenovanjem za okoljskega ministra državni sekretar na okoljskem ministrstvu. Foto: STA ,

Šabeder je sicer v predstavitvi na odboru napovedal takojšne reševanje problematike družinskih zdravnikov, sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Navedel je možne rešitve financiranja v primeru ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanj, ni pa se še opredelil do najboljše rešitve.

Proti hidroelektrarnam na Muri

Zajc je na parlamentarnemu odboru med prvimi ključnimi koraki izpostavil osvežitev gradbene in stanovanjske zakonodaje, prenovo zakona o vodah in ureditev področja odpadkov. Izrekel se je proti hidroelektrarnam na Muri in postopku hidravličnega lomljenja oziroma frackingu, je pa za ambiciozno podnebno politiko in ukinjanje plastičnih vrečk ter plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Aleš Šabeder je na čelu ministrstva za zdravje zamenjal Sama Fakina. | Foto: STA , Aleš Šabeder je na čelu ministrstva za zdravje zamenjal Sama Fakina. Foto: STA ,

Šabeder je na funkciji ministra za zdravje zamenjal Sama Fakina, ki je 8. marca Šarca obvestil, da odstopa zaradi zdravstvenega stanja, skupaj z njim pa je mandat prenehal tudi državni sekretarki Pii Vračko. Zdravstveni resor je v vmesnem času vodil premier.

Zajc pa je na ministrski funkciji zamenjal Lebna, ki je 26. februarja ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom očitkov v zvezi z naročilom makete za drugi tir železniške proge med Divačo in Koprom. Vlada Mira Cerarja je maketo marca lani postavila v Kopru, Leben pa je bil vodja tega projekta.

Leben je vse očitke zanikal, a sta s premierjem ugotovila, da bi v takšnih pregretih razmerah težko opravljal delo naprej. Do današnjega imenovanja Zajca je Leben opravljal tekoče posle.

Kdo vse je zapustil vlado Marjana Šarca, ki je zaprisegla 13. septembra 2018.

Marko Bandelli
, minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko- odstopil 13. novembra 2018 po pozivu premierja in grožnji z razrešitvijo, med drugim zaradi sporne komunikacije z enim od županskih kandidatov v Komnu. Funkcija mu je prenehala 19. novembra 2018.- 19. decembra 2018 je DZ za novega ministra imenoval Iztoka Puriča.

Dejan Prešiček, minister za kulturo- odstop ponudil 27. januarja 2019 po obtožbah o šikaniranju zaposlenih na ministrstvu, kar je zanikal, ter očitkih o uporabi službenega avtomobila za zasebne namene, kar je priznal. Premier je 28. januarja sprejel njegov odstop, funkcija je Prešičku prenehala 29. januarja.- 8. marca 2019 je DZ za novega ministra imenoval Zorana Pozniča.

Jure Leben , minister za okolje in prostor- odstop ponudil 26. februarja 2019 zaradi očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa vlade Mira Cerarja, ko je kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo vodil ta projekt. Očitke je sicer zanikal, a sta se 27. februarja s premierjem odločila, da bo v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Formalno je odstopno izjavo poslal 8. marca. Funkcija mu je prenehala 20. marca 2019.- 27. marca 2019 je DZ za novega ministra imenoval Simona Zajca.

Samo Fakin, minister za zdravje- odstopil 8. marca 2019, uradno zaradi zdravstvenega stanja. Funkcija mu je prenehala 20. marca 2019, ko je začasno funkcijo ministra prevzel kar premier Marjan Šarec.- 27. marca 2019 je DZ za novega ministra imenoval Aleša Šabedra.
šarec judmila
Novice Šarec: Žal mi je, ampak sem vedno preslišal tisto o nastavljanju še drugega lica