Sreda,
26. 12. 2018,
19.29

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Natisni članek

Marjan Šarec predsednik vlade

Sreda, 26. 12. 2018, 19.29

5 let, 4 mesece

Šarec: "Čas je, da se nehamo deliti na domoljube in tiste, ki naj to ne bi bili"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

2

Intervju: Marjan Šarec | Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je Šarec še poudaril, da je po 30 letih lastne države čas, da se nehamo deliti na domoljube in na tiste, ki naj to ne bi bili. | Foto Bojan Puhek

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je Šarec še poudaril, da je po 30 letih lastne države čas, da se nehamo deliti na domoljube in na tiste, ki naj to ne bi bili.

Foto: Bojan Puhek

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v pogovoru za Radio Slovenija poudaril, da je sodbe ustavnega sodišča treba spoštovati. V komentarju predloga ustavne obtožbe je dejal, da ni naklonjen možnosti, da bi se s spremembo ustave zaobšla ustavna odločba, pač pa bi bilo treba najprej uresničiti odločbo, šele nato pa morda spremeniti ustavo.

Šarec je zagotovil, da se bodo o rešitvi glede financiranja zasebnega šolstva dogovorili na ravni vlade, nato pa predlagali rešitev, ki bo zadostila odločbi ustavnega sodišča. Na vprašanje, ali gre za rešitev, o kateri so se v okviru koalicijskih pogajanj dogovarjali z NSi, je potrdil, da obstaja tudi ta možnost.

Intervju: Marjan Šarec
Mnenja Marjan Šarec za Siol.net: Lahko tvitajo ali pišejo, kar hočejo. Konec je!

"Če dogovora s sindikati ne bi dosegli, bi stalo še veliko več"

O še eni odločbi ustavnega sodišča, tisti, ki predvideva spremembo volilnega sistema, pa je premier dejal, da je sam naklonjen ukinitvi okrajev in preferenčnemu glasu. Je pa dodal, da ima LMŠ v DZ le 13 glasov in da so tu na potezi tudi drugi.

Šarec je komentiral tudi drugo aktualno politično dogajanje. Na vprašanje, od kod denar za uresničitev dogovora s sindikati javnega sektorja, je odvrnil, da bi še veliko več stalo, če dogovora ne bi dosegli. Da se bodo varčevalni ukrepi sprostili, se je vedelo že prej, je pojasnil.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec po stotih dneh vladanja izpostavlja dogovor s sindikati in zakon o minimalni plači

Številni izzivi so se nakopičili na področju zdravstva. Kot je navedel premier, imamo problem organizacije, kadrov, nedelujoče informacijske tehnologije pa tudi problem javnih naročil. Najprej je po njegovih besedah treba rešiti ta vprašanja, potem se bo vedelo, koliko denarja je ta hip zdravstvo sposobno porabiti. Če ne vemo, kam bomo ta denar dali in za kaj se bo porabil, po njegovih besedah nismo naredili nič.

Na vprašanje, od kod denar za uresničitev dogovora s sindikati javnega sektorja, je Šarec odvrnil, da bi še veliko več stalo, če dogovora ne bi dosegli. | Foto: Bojan Puhek Na vprašanje, od kod denar za uresničitev dogovora s sindikati javnega sektorja, je Šarec odvrnil, da bi še veliko več stalo, če dogovora ne bi dosegli. Foto: Bojan Puhek

Šarec meni, da bi morali omogočiti delo upokojencem, ki bi to želeli

Je pa Šarec prepričan, da je vlada sposobna izpeljati tudi manj všečne ukrepe, kot je denimo zmanjšanje porabe. Med ostalimi tovrstnimi ukrepi je navedel popravke pokojninskega zakona v smislu minimalnega zvišanja upokojitvene starosti. Prav tako bo po njegovih besedah treba poskrbeti za to, da bodo upokojenci lahko delali, če bodo to želeli. Izziv vidi tudi v smiselni prenovi zakona o javnih naročilih.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Takih ljudi, ki sveta ne vidimo črno-belo, je veliko

Investicijskega načrta za drugi tir premier Šarec še ni videl, verjame pa, da ga bo po novem letu. Potrdil je, da z Madžarsko v tem smislu še ni bil sklenjen še noben dogovor, in dodal, da so še druge zaledne države, ki bi lahko pri projektu sodelovale. Med drugimi infrastrukturnimi nalogami je omenil tudi tretjo razvojno os, pri čemer je poudaril, da se bo moral Dars dejavneje vključiti v projekt.

Šarec še ni "vrgel puške v koruzo", kar se tiče prodaje Abanke. Meni, je treba preveriti vse opcije in ugotoviti, ali je to res nujno.

Dars se bo moral dejavneje vključiti v projekt tretje razvojne osi, je dejal Šarec. | Foto: Bojan Puhek Dars se bo moral dejavneje vključiti v projekt tretje razvojne osi, je dejal Šarec. Foto: Bojan Puhek

"Čas je, da se nehamo deliti na domoljube in tiste, ki naj to ne bi bili"

Premier se je dotaknil tudi sodobnih varnostnih izzivov. Pred dogajanjem v svetu si ne smemo zatiskati oči, tudi radikalizem je prisoten. Vendar pa po njegovih besedah ne gre nasedati nobenim ekstremnim stališčem - ne tistim, ki strašijo, in ne tistim, ki zanikajo vsakršno nevarnost, je dejal. Tudi nakup oklepnikov za Slovensko vojsko je po njegovih besedah v prvi vrsti namenjen naši varnosti, obenem pa je naš prispevek h globalni varnosti.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Slovensko vojsko moramo modernizirati, razvijati, predvsem pa ji zaupati

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je Šarec še poudaril, da je po 30 letih lastne države čas, da se nehamo deliti na domoljube in na tiste, ki naj to ne bi bili. Vse priznanje premier daje osamosvojiteljem, kot so Lojze Peterle, Igor Bavčar in Janez Janša. Brez njih gotovo ne bi bilo samostojne države, vendar jim to ne daje pravice, da danes poslušamo, kdo je bil na kateri strani. Tudi tedanje predsedstvo je po prepričanju Šarca dalo prizadevanjem za samostojno državo svoj pečat.

Na vprašanje, ali bo vlada dokončala mandat, pa je predsednik vlade odgovoril, da sam in njegova stranka te vlade zagotovo ne bodo rušili.

Marjan Šarec
Marjan Šarec prejel Luč miru iz Betlehema
Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec: Več bo treba narediti na področju kakovostnih evidenc glede tujcev
Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec Kordišu: Boste vi razložili vojakom, da bodo šli peš ali s kolesom po Afganistanu?