Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 6. 2008,
20.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 28. 6. 2008, 20.36

8 let, 5 mesecev

RTV Slovenija: SD prehiteva SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po anketi, ki jo je za RTV Slovenija pripravil Interstat, med političnimi strankami najbolje kaže SD, ki prehiteva SDS.

Če bi bile državno zborske volitev zdaj, bi Socialni demokrati dobili 14,0 odstotkov glasov, Slovenska demokratska stranka pa 13,1 odstotka. Tretja bi bila Liberalna demokracija Slovenije (LDS) s 6,7 odstotka, Zares bi dobil 4,9 odstotka glasov, poroča RTV Slovenija. SD so tudi največ pridobili v primerjavi s prejšnjim mesecem, ko so z 12,3 odstotka proti 13,1 zaostajali za SDS, katerega delež ostaja enak. LDS in Zares se je podpora povečala za več kot odstotek.

Ostale stranke ne bi prišle v parlament

Če bi bile volitve sedaj, ostale stranke ne bi prestopile volilnega praga. Slovenska nacionalna stranka (SNS) bi dobila 3,4 odstotka, Demokratična stranka upokojencev (DeSUS) 2,4 odstotka, Slovenska ljudska stranka (SLS) 2,1 odstotka, Nova Slovenija (NSi) 1,6 odstotka, Lipa pol odstotka. 4,9 odstotka vprašanih svoje izbire ni želelo zaupati. Neopredeljenih je 27 odstotkov, 19,2 odstotka pa se volitev ne bi udeležila. RTV poroča, da med neopredeljenimi izstopajo mlajši volivci, taki z nedokončano osnovno šolo in brezposelni. Predvsem zaposleni pa se volitev ne bi udeležili.

Proti vladi in pokrajinam

Anketa kaže tudi, da 62,2 odstotka vprašanih ne podpira vlade. Podpira jo 32,4 odstotka, predvsem starejši od 60 let, upokojenci in prebivalci osrednjeslovenske regije, poroča RTV Slovenija. Večina anketirancev, 66,7 odstotka, meni, da je Slovenija EU predsedovala dobor, slabo oceno je dalo 21,4 vprašanih. Anketirani so se izrekli tudi proti pokrajinam, s 48,6 odstotka proti 41,7 odstotka.

V raziskavi agencije Interstat, ki jo je naročila RTV Slovenija, so med 24. in 26. junijem sodelovali 604 polnoletni anketiranci.

Ne spreglejte