Sobota,
12. 11. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

tujci v Sloveniji Richa Jhe Indija

Sobota, 12. 11. 2016, 17.00

6 let, 7 mesecev

Tujka v Sloveniji

Richa iz Indije, ki ne mara indijskega čaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Foto: Osebni arhiv

Richa Jhe je iz Indije odšla pred skoraj desetimi leti, študirala v Singapurju, v Slovenijo pa prišla iz Nemčije, kjer dela za farmacevtsko podjetje Novartis. To jo je v Ljubljano poslalo v okviru izobraževalnega programa. Ljubezen jo vleče v Švico, zato upa, da bo tam čez nekaj let dobila tudi službo.

"Sem verjetno ena izmed redkih Indijcev, ki ne pijejo indijskega čaja, zato ga ne pogrešam in vedno naročim čaj brez mleka," najin pogovor začne 28-letna Richa, potem ko odkloni natakarjevo ponudbo, da bi v naročeni čaj dodal mleko. "V Indiji te sploh ne vprašajo, čaj je vedno z mlekom. Glede tega sem v Indiji zelo nenavadna, ponavadi pijem Earl Grey, limonin ali zeleni čaj."

Imamo pa Slovenci nekaj skupnega z Indijci. V jeziku hindi je beseda ista – čaj (skupnih je sicer še več drugih besed).

Živela povsod po Indiji

Richa je bila rojena v severnem delu Indije, potem pa se je družina veliko selila. Oče namreč dela za neko banko in se mora seliti vsakih nekaj let. "Živeli smo vsepovsod. Ko sem odraščala, sem zamenjala kakšnih osem šol, vedno smo se morali prilagajati novim krajem, ljudem."

Vedno si je želela iti v tujino, da bi videla še kaj drugega. Rada je brala, gledala, kaj se dogaja po svetu. "V Indiji nas je toliko, da je veliko konkurence, ko se kam prijavljaš. Bila je dobra izkušnja, ko smo se selili po Indiji, sem izkusila veliko različnih kultur." Priznava, da je bilo to obdobje tudi zelo težko, saj je neprestano izgubljala prijatelje. "Vedno, ko smo se selili, sem jokala." Do zdaj je na enem mestu najdlje živela sedem let.

"A to je pripomoglo k načinu življenja, ki ga živim zdaj, ko se toliko selim po svetu. Dobro je bilo, da sem tako odraščala," sklene. Diplomski študij je opravila v Indiji in tam dve leti delala. Ker je želela študirati v tujini, se je prijavila tudi v Singapur, kjer je študirala eno leto. V okviru istega študijskega programa je nato odšla v Nemčijo. "Vznemirljivo je bilo prav to, da sem lahko študirala v dveh državah." 

Iz Singapurja v Nemčijo

Richa pravi, da ne ohranja indijskih navad in tradicije, gotovo pa v njej ostaja marsikaj indijskega. | Foto: Osebni arhiv Richa pravi, da ne ohranja indijskih navad in tradicije, gotovo pa v njej ostaja marsikaj indijskega. Foto: Osebni arhiv

V Nemčiji je magistrirala in začela iskati službo. Dobila jo je v Novartisu, kjer so jo vključili v dvoletni program, v tem času pa se seli po različnih podjetjih, da spozna procese in se uči. Tako so jo julija poslali v Ljubljano, v Lek, ki je v lasti Novartisa. Po dveh letih jo čaka zaposlitev za nedoločen čas na delovnem področju, ki ji bo najbolj všeč.

V program je vključena že deset mesecev, čaka jo še eno dobro leto. "Zelo je zanimivo, ko greš naokoli, ker vidiš različna področja, pri čemer dobiš idejo, kaj bi ti morda ustrezalo in bilo všeč. Ponavadi se prijaviš na določeno delovno mesto, potem pa morda vidiš, da ti ni všeč. Tu ti dajo možnost, da se v dveh letih razgledaš, potem pa izbereš. V Ljubljani je priložnost dobra, saj je podjetje veliko in se lahko veliko naučiš."

"Lek je eno od najboljše delujočih podjetij v lasti Novartisa. Je tudi eno največjih. Skoraj vsak v tem programu pride v Ljubljano. Trenutno nas je v Sloveniji pet."

O Ljubljani same lepe reči

Ko je izvedela, da bo šla v Slovenijo, je bila zelo vesela, pravi. "Veliko sem prebrala o Ljubljani – same lepe reči. Moji predhodniki so zagotavljali, da vsi govorijo angleško, a nisem verjela. Ko sem prišla, sem bila prijetno presenečena."

V Slovenijo je prišla julija, sredi poletja. Šla je v Bovec, videla Sočo, seveda tudi Bled in Bohinj, Piran. A najbolj jo navdušuje Soča. "Čudovita je!"

V Ljubljani rada živi. "Veliko se dogaja, Ljubljana je majhno mesto, povsod prideš hitro. In celo zdaj, ko postaja hladneje, je še zelo živahna, tudi med tednom. Ljudje so zelo družabni."

Eno leto magistrskega študija je opravila v Singapurju. | Foto: Osebni arhiv Eno leto magistrskega študija je opravila v Singapurju. Foto: Osebni arhiv

Zapletena slovenščina

Slovenščino se uči, ker so ji v službi ponudili tečaj slovenščine. "Predvsem se osredotočam na besede. Začela sem se učiti preteklik in prihodnjik, a postaja zapleteno. Rada bi znala vsak nekaj fraz, ki se uporabljajo vsak dan. Se pa hkrati učim nemščino, ker jo hočem izpopolniti."

V Sloveniji s sporazumevanjem nima težav, saj, kot pravi, vsi govorijo angleško. "Gotovo je v Ljubljani več angleško govorečih, a tudi ko grem po Sloveniji, ljudje povsod govorijo angleško. V Nemčiji na primer ni tako."

Richa priznava, da so njene selitve zdaj lažje, saj ji vse organizira podjetje, ki poskrbi tudi za nastanitev. "Vse nam pripravijo. Selitve so zato preproste. Tudi v Sloveniji so vse priskrbeli."

Richa že od otroštva veliko potuje. Zdaj ima veliko priložnosti, da odkriva tudi evropske države. Na fotografiji v Grčiji. | Foto: Osebni arhiv Richa že od otroštva veliko potuje. Zdaj ima veliko priložnosti, da odkriva tudi evropske države. Na fotografiji v Grčiji. Foto: Osebni arhiv

Najpomembnejši je dopust

"Presenetilo me je, kako pomemben je tukaj dopust. Ljudje ga tako resno jemljejo! Že januarja načrtujejo poletni dopust – jaz sem začela početi enako."

V Nemčiji je živela že v treh mestih, ko se vrne iz Slovenije, bo šla v München. "Nemčija mi je zelo všeč, zlasti zaradi stanja gospodarstva in priložnosti za delo. Tam sem spoznala tudi svojega fanta in dve moji dobri prijateljici iz Indije živita tam." Po študiju se je zato odločila, da bo ostala, čeprav je imela možnost, da se vrne v Singapur.

"Rada bi se preselila v Švico, a ne vem, kako bo z mojo službo. Ko se bo iztekel moj program, bi se želela preseliti tja." Kaj bi počela? "Rada delam s podatki, iščem vzorce, raziskujem vplive. Všeč bi mi bilo delati na tem področju, z veseljem pa poskusim tudi kaj drugega."

Ogromno priložnosti

Pred nekaj dnevi se je ravno vrnila z dopusta v Mumbaju, kjer zdaj živijo njena sestra in starši. Pravi, da se v Indiji, ker je zelo velika država, povsod ponujajo priložnosti. "Če ljudje vidijo, da bi lahko dobili službo kje drugje, se preselijo."

Vedno so živeli v nižinskih delih Indije, zato ni navajena zime. "Zimo imamo v Indiji le v Himalaji. Še vedno se nisem navadila tukajšnje zime. Moja družina bo gotovo prišla na obisk poleti, ne pozimi."

Delovna kultura, delavnost in organiziranost so po njenem mnenju v Sloveniji precej podobne kot v Nemčiji. "V Indiji pa so ljudje bolj sproščeni, več govorijo."

V Sloveniji je najbolj navdušena nad Sočo in Soško dolino. | Foto: Osebni arhiv V Sloveniji je najbolj navdušena nad Sočo in Soško dolino. Foto: Osebni arhiv

Številni indijski jeziki

Kakšne so šole? "Mislim, da izobraževanje na področju naravoslovja ni na tako visoki ravni kot v Evropi. En razlog je verjetno tudi v tem, da to področje ni tako dobro plačano." Sicer pa imajo vse šole v Indiji šolnino – državne so cenejše, a tudi slabše.

"V Indiji ali v Aziji na splošno je pristop k učenju bolj teoretičen. Tukaj je več prakse," ugotavlja Richa.

Otroci se v šoli učijo en indijski jezik (lokalni ali svoj materni jezik) in angleščino. Na severu se pretežno govori hindi, na jugu pa ni tako razširjen. Richa tekoče govori angleščino, hindi in še dva indijska jezika, razume pa poleg teh še dva. Vse se je naučila v šoli in med selitvami, poleg tega pa se zdaj uči nemško in slovensko.

Velika tuja podjetja ponujajo najboljše službe

"Zelo dobri smo v informacijski tehnologiji. Velika ameriška podjetja, kot sta Google in Microsoft, so v Indiji zelo prisotna. So najboljši zaposlovalci, ponujajo najboljše razmerje med delom in prostim časom. Bila sem v eni od njihovih pisarn. Ko vstopiš, si ne želiš delati nikjer drugje več," pripoveduje. V Indiji je tudi veliko tujih investicijskih bank, kot je na primer Goldman Sachs.

"Zlasti v zasebnem sektorju je v redu, dobro so plačani. Če delaš za vlado – kot veste, imamo eno najbolj skorumpiranih vlad na svetu –, je težko. Veliko se dela, vedno ne moreš na dopust, razmerje med delom in prostim časom je slabo."

Obiskala je tudi slovensko obalo. | Foto: Osebni arhiv Obiskala je tudi slovensko obalo. Foto: Osebni arhiv

Velike razlike med družbenimi sloji

V Indiji je še vedno veliko revščine, razlike med družbenimi sloji so velike. "V Evropi ima vsak enak dostop do izobrazbe in zdravstvene oskrbe, česar v Indiji ni. Sam moraš plačati za to, čeprav si tega marsikdo ne more privoščiti."

"Nisem verna in ne ohranjam indijske tradicije, gotovo pa delam tudi stvari, ki so zelo indijske." Pripoveduje, da je družba pred kakšnimi 40 leti v mestih glede hrane, oblačil in drugega postala zelo zahodnjaška. "A seveda ljudje ohranjajo tudi tradicijo."

Festival luči

Ko je bila nazadnje v Indiji, so ravno praznovali festival luči. Vso hišo so razsvetlili z lučkami in svečkami. Česa se na ta praznik spominjajo? Zgodba pripoveduje o enem od bogov, ki je z ženo pred očetom pobegnil v gozd. Eden od zlobnih kraljev s Šrilanke je prišel in ženo ugrabil. Indijski bog je torej šel z bratom in drugimi ljudmi, ubil kralja in pripeljal ženo nazaj. Tisti dan so ljudje z lučkami razsvetlili vse domače mesto. Dobro je premagalo zlo.

Družine ne pogreša preveč, saj je že v Indiji živela daleč od staršev. Pred devetimi leti je začela živeti sama. Ker so tam razdalje ogromne, jih je že takrat videla enkrat na leto. "Ni velike razlike, le pot je zdaj daljša in dražja."

Pogreša indijsko hrano

Pogreša pa indijsko hrano, zlasti pekočo. "Trenutno je v Indiji prava revolucija. Tradicionalnim jedem dodajajo zahodne sestavine, spreminjajo okus. Bolj ko si inovativen, bolj si moderen. Tudi videz in postrežba morata biti inovativna, celo imena jedi spreminjajo."

V Sloveniji bo ostala do marca, ko se konča njen devetmesečni program. "Žalosti me le to, da bom odšla pred pomladjo." A iz Münchna ni daleč. "Gotovo se bom vrnila," zagotavlja Richa.

 

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V novi rubriki vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v Slovenijo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.