Torek,
10. 5. 2022,
9.39

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

47

Natisni članek

kraja identitete Romunija Raiffeisen Banka Robert Golob

Torek, 10. 5. 2022, 9.39

1 leto, 11 mesecev

Raiffeisen noče razkriti, ali so Robertu Golobu res ukradli identiteto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,92

47

Golob. Raiffeisen. | "Odločno in suvereno lahko zatrdim, da nisem nikoli v življenju imel ne bančnega računa v tujini niti nisem nikoli imel podjetja v tujini. Enako odločno lahko zagotovim, da nisem nikoli v življenju dobil niti enega evra. Ne v obliki gotovine ne v obliki nakazila na svoj račun z naslova provizije ali podkupnine," je Robert Golob o računih v tujini dejal 9. aprila letos. | Foto STA

"Odločno in suvereno lahko zatrdim, da nisem nikoli v življenju imel ne bančnega računa v tujini niti nisem nikoli imel podjetja v tujini. Enako odločno lahko zagotovim, da nisem nikoli v življenju dobil niti enega evra. Ne v obliki gotovine ne v obliki nakazila na svoj račun z naslova provizije ali podkupnine," je Robert Golob o računih v tujini dejal 9. aprila letos.

Foto: STA

"Lahko potrdimo, da je Raiffeisen banka v Romuniji izvedla notranjo preiskavo. Kar se tiče vsebine preiskave, ne moremo razkriti informacij, povezanih s transakcijami naših strank z banko ali osebnih podatkov naših strank, zato vas prosimo za razumevanje, da vam v nadaljevanju ne bomo več ničesar posredovali," so nam na vprašanje, ali je preiskava domnevne kraje identitete predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba že končana, odgovorili iz Raiffeisen banke.

Za povečavo kliknite na fotografijo. | Foto: Za povečavo kliknite na fotografijo. "Potrjujemo, da smo dobili pritožbo, ki je trenutno še v preiskavi. Zadeve ne moremo komentirati, dokler preiskava ni končana," nam je sicer aprila glede Golobovih trditev, da so zlorabili njegovo identiteto in "v nekem zakotnem mestu v Romuniji" odprli bančni račun na njegovo ime, sporočili iz Raiffeisen banke, za katero je Golob dejal, da je očitno pri tej zgodbi sodelovala. "Odpiranje računov se izvaja v prisotnosti osebe in z ustrezno identifikacijo v skladu z regulatornimi zahtevami," so takrat še zapisali v Raiffeisnu.

Kot nam je ob tem še pojasnila vodja komuniciranja Raiffeisen Banke Ingrid Ditz, je regulator pri postopkih odpiranja računov šele nedavno dovolil uporabo videoidentifikacije in elektronskega podpisa. Po njenih besedah se sicer zaposleni redno usposabljajo za prepoznavo ponarejenih vlog in dokumentov. 

Ko gre za odprtje računov pravnih oseb, pa na Raiffeisnu v skladu z zakonodajo med drugim zahtevajo informacije o nameravanem poslu, namenu računa, delničarjih in pooblaščencih, za vse to pa morajo pravne osebe dostaviti dokazila v obliki uradnih dokumentov. "Glede na namen računa običajno zahtevamo tudi verodostojno lokalno povezavo imetnika računa. Odprtje nerezidenčnih računov dovolimo samo v izjemnih primerih," je še zapisala.

hekerji
Novice Golob o računu v Romuniji: Ukradli so mi identiteto

Spremenili zgodbo o tem, kdaj je bil odprt račun

"Dr. Robert Golob je decembra 2021 zaprosil FURS za izpis o plačanih davkih in potrdilo, da nima računa v tujini. S FURS-a so ga obvestili, da obstaja račun na ime Robert Golob pri Reiffeisen bank nekje v Romuniji, ki je bil odprt leta 2017, vendar na njem ni bilo nikoli niti evra transakcije. Ko se je obrnil na banko, mu v banki niso želeli posredovati informacij po telefonu, zato je notarsko pooblastilo predal odvetnikom, ki so v banki napovedali svoj obisk. Dva dni zatem, še pred obiskom, je banka sporočila, da račun zapira, ker na njem ni bilo aktivnosti. Iz obvestila banke o zaprtju računa je tudi razvidno, da je bil uporabljen napačen naslov dr. Roberta Goloba. Zato so odvetniki v banki večkrat intervenirali za dokumentacijo v zvezi z odprtjem računa, ki pa je banka ni posredovala z izgovorom na IT-oddelek," so glede Golobove domnevne kraje identitete pojasnili v njegovi stranki.

Pri tem je zanimivo, da je Golob po poročanju Dela najprej trdil, da so račun na njegovo ime odprli leta 2018, nato pa so v stranki za TV Slovenija zapisali, da je bil račun odprt leta 2017. 

Z izpiskom za pet dni dokazujejo, da ni bilo transakcij

Po pisanju Dela na računu, ki naj bi bil odprt z Golobovo ukradeno identiteto, ni bilo nikoli niti evra transakcije. To so v stranki poskušali dokazati z izpiskom tega računa, ki se nanaša zgolj na obdobje petih dni v začetku letošnjega januarja in ki so ga očitno pridobili kljub trditvam, da banka Golobu noče posredovati zahtevanih dokumentov glede odprtja računa.

Peter Jančič
Mnenja Kaj nam prikriva Robert Golob
Je Golob krajo identitete že prijavil policiji?
Ker Golob kraje identitete v začetku ni prijavil policiji, smo jih povprašali, ali je to že storil. 
"Uvodoma pojasnjujemo, da na del vprašanja, ki se nanaša na konkretno fizično osebo, zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti. Potrdimo lahko zgolj, da prijave policija po do sedaj preverjenih podatkih ni prejela, niti ne vodi predkazenskega postopka," so nam odgovorili z Generalne policijske uprave.
"Odvetniki dr. Goloba menijo, da dokler od banke ne dobijo vseh zahtevanih pojasnil, ni dovolj dokazov za prijavo. Prijava na policijo sledi po prejemu dokumentacije," so za TV Slovenija pred časom pojasnili v Gibanju Svoboda.

Robert Golob
Novice Ali je Golob zavajal glede računa v Romuniji?