Nedelja,
25. 8. 2024,
10.50

Osveženo pred

5 ur, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43
reševanje policija priprave nesreča nesreča nevarnost gore

Natisni članek

Nedelja, 25. 8. 2024, 10.50

5 ur, 18 minut

Psa pod Skuto niso mogli več rešiti, plezalec obvisel na vrvi, pohodnika v supergah onemogla na Begunjščici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,43
gore, reševanje, letalska policija | Foto PU Ljubljana

Foto: PU Ljubljana

Letalska policijska enota in gorski reševalci imajo ta konec tedna znova veliko dela. Čeprav je v večini primerov konec dober, včasih žal kljub hitremu ukrepanju ne morejo več pomagati. Nesreč ni malo, število reševanj pa se ne glede na številna opozorila ne zmanjšuje, so opozorili na policiji. 

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo za reševanje v gorah pri Gorski reševalni zvezi Slovenije v petek pri Bivaku pod Skuto s helikopterjem poskušala pomagati psu, ki je bil življenjsko ogrožen. Kljub hitri pomoči in podanim navodilom veterinarja je pes poginil.

Izogibajte se temu in obvarujte živali, ki so odvisne od vas in vaših odločitev

Okoliščine kažejo na toplotni udar, možen pa bi bil tudi ugriz kače, so navedli pri Policijski upravi Ljubljana. "Psi so bistveno občutljivejši na vročino kot ljudje, in kadar temperatura okolja preseže kompenzatorne meje pasjega hladilnega mehanizma, lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara. Zato jih je v vročini treba še posebej varovati, še posebej v gorah nad gozdno mejo, kjer ni sence in možnosti ohladitve in kjer so dodaten vir vročine tudi pregrete skale. Če je vroče človeku, je živali še bolj," je ob tem sporočila Aleksandra Golec z ljubljanske policijske uprave.

V zrak v dveh dneh poleteli še osemkrat 

Poleg reševanja psa je policijski helikopter z dežurno ekipo v gore v zadnjih dveh dneh poletel še osemkrat. 

V petek so poleteli na Planiko zaradi prijave bolezenskega stanja pri pohodnici in na Golarjevo peč zaradi izgubljenih pohodnikov.

V soboto je bilo reševanj šest. Na Severni Triglavski steni in Prisojniku sta se zaradi padca s stene pri alpinističnem vzponu poškodovala alpinista. Na Raduhi in Ojstrici sta se poškodovala pohodnika, na Rjavini in Begunjščici pa je policijski helikopter z dežurno ekipo reševal onemogle pohodnike.

gore, reševanje, letalska policija | Foto: PU Ljubljana Foto: PU Ljubljana

Okoliščine kažejo, da je na Prisojniku alpinist padel zaradi odloma skale. Med padanjem je s stene zaradi silovitosti padca iztrgal več varoval, pri tem padel celo mimo soplezalca in obvisel na vrvi. Padanje je ustavil soplezalec, ki ga je na vrvi zadržal pod seboj. Huje poškodovanega so odpeljali v zdravstveno ustanovo.

Na Begunjščici pa sta zaradi neprimerne opreme in popolne nepripravljenosti onemogla dva slovenska pohodnika s supergami in malo vode. Po okoli šestih urah hoje sta onemogla pred vrhom gore.

gore, reševanje, letalska policija | Foto: PU Ljubljana Foto: PU Ljubljana

Priprave na turo so resna stvar

"Da se nekdo izgubi, je onemogel, izčrpan ali pa ga je strah, pomeni, da se ni pripravil na turo, je ni načrtoval in je nikakor ni prilagodil svojim psihofizičnih sposobnostim. Tako kot pri vseh stvareh, ki se jih učimo, je tudi za gore potrebna postopnost," ob tem še opozarjajo pri policiji.

Začnemo s preprostimi turami, težavnost pa postopoma stopnjujemo in nabiramo kondicijo. Upoštevajte tudi vreme. Vroče je in so možni hitri vremenski preobrati. Bodite opremljeni, v gore hodite zgodaj, vsaj v dvoje in turo prilagajajte dejavnikom na poti. Če imate s seboj otroke in živali, turo obvezno prilagajajte njim in zmanjšujte tveganje za nesreče ter ogrožajoča stanja.

reševanje gore
Novice Policija opozarja: to se dogaja v slovenskih gorah, bodite previdni
Psička Emma
Novice Veterinar o reševanju psičke Emme: Tako, kot se odpravimo na pomoč ljudem, pomagamo tudi živalim #foto
slovenska policija
Novice S helikopterjem pretekli konec tedna skupaj na varno prepeljali 21 ljudi in psa
Gorski reševalci
Novice Plezalec, ki se je smrtno ponesrečil pri padcu v globino, star komaj 23 let