Četrtek,
6. 6. 2013,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pozitivna Slovenija

Četrtek, 6. 6. 2013, 10.40

8 let

PS umaknil zahtevo za sejo odbora o prodaji državnih naložb (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
PS je ob začetku nujne seje odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki naj bi obravnaval predlog prodaje naložb države, umaknila zahtevo za sklic seje. Koalicija si glede predloga ni enotna.

Član odbora Alojz Potočnik (PS) je povedal le, da zahtevo za sklic nujne seje odbora umikajo, pojasnil pa ni podal. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je povedal, da so zahtevo umaknili, ker bodo v gradivu določene stvari dodali oz. popravili in nato gradivo vrnili na odbor. O tem, kakšne bodo spremembe, ni želel govoriti.

Umik je posledica dogovora koalicijskih partneric, je pojasnil Matjaž Han (SD) in priznal, da so v njegovi poslanski skupini do predloga privatizacije nekoliko zadržani. "Ne gre za posamezno podjetje. Ključna za SD sta namen porabe kupnine ter način prodaje, ki mora biti transparenten," je pojasnil. Tisti, ki bodo sodelovali v teh transakcijah, bi morali odgovarjati tudi z osebnim premoženjem, je predlagal.

Denar od prodaje državnih deležev v podjetjih bi morali po Hanovih besedah uporabiti modro, in sicer za razvoj, nova delovna mesta ter financiranje proračunskega primanjkljaja. Lažje se bodo odločili, ko bodo imeli na mizi še nekatere odgovore in v ta namen Han pričakuje še več pogovorov znotraj koalicije.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na novinarski konferenci po seji vlade na vprašanje o privatizaciji povedala, da postopki v DZ potekajo, kot so dogovorjeni. Zakaj je bila zahteva za današnjo sejo odbora umaknjena, zaradi zadržanosti na seji vlade ne ve natančno, ocenjuje pa, da so razlog kakšna dodatna pojasnila.

Premierka je dodala, da so se načeloma dogovorili, da bo koalicija ta prvi paket prodaje podprla, da pa nadaljnjih paketov ne bo več, ampak da se bo pred novimi prodajami pripravila strategija upravljanja celotnega premoženja, ki ga država še ima.

Jože Tanko (SDS) je na seji odbora dejal, da delo države v teh težkih trenutkih na takšen način ni možno in ni spodobno organizirano. Ocenil je, da je, če vladna koalicija zahteva sejo, jo najprej prestavi in sedaj umika zahtevo za sklic, "nekaj hudo narobe z delom vlade in koalicije v teh razmerah".

Tanko pravi, da je gradivo brez argumentacije in obrazložitev. "Nič od tistega, kar ste zahtevali od pripravljalcev gradiv v prejšnji koaliciji, niste predložili k argumentaciji za namero, ki je tu opredeljena. Ni metodologije prodaje, kriterijev, prodajnih ciljev,izračuna, kakšen bo vpliv prodaj na ostale gospodarske kriterije," je dejal.

Na seznamu so deleži 15 podjetij, in sicer deleži v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter dodatno še v desetih podjetjih. To so Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, NKBM, Telekom Slovenija, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, eden od podpredsednikov SD, je povedal, da je stališče SD glede tega ves čas enako. Predloga prodaje niso podprli in tudi na vladi so ministri SD glasovali proti, saj "ne vidimo potrebe, da se prodajajo podjetja, ki prinašajo v državni proračun dosti dobička, ki ga potrebujemo tudi za to, da sofinanciramo pokojnine in druge stvari".