Ponedeljek,
27. 12. 2021,
13.58

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

92

Natisni članek

Državni zbor parlament PKP10 protest Ljubljana

Ponedeljek, 27. 12. 2021, 13.58

2 leti, 4 mesece

Nasprotniki ukrepov proti epidemiji povzročili nemire. Pridržali 10 oseb.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

92

protest | Foto STA

Foto: STA

DZ na izredni seji obravnava predlog desetega protikoronskega zakona (PKP10), ki prinaša za najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov. Ob tem so se zjutraj pred ograjenim poslopjem parlamenta zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa.

Shod je sprva potekal mirno, a ko so policisti protestnike pozvali, naj zapustijo ograjeno območje Trga republike, nekateri tega niso upoštevali in so se začeli s policisti prerivati.

Borut Pahor
Novice Pahor o najstniških letih: Tega si ne bom nikoli oprostil #video

Policija nadzorovala dogajanje

Pred poslopjem parlamenta je bilo ves čas prisotno večje število policistov. Pri varovanju poslopja parlamenta so sodelovale posebne policijske enote in policijska konjenica, opaziti pa je bilo tudi policijsko vozilo za videonadzor dogajanja, ki ga je policija že večkrat uporabila na protestnih shodih.

Med protestniki je bil tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je letošnjo jesen večkrat pozivala k udeležbi na sredinih protestih, kjer so se dogajali tudi izgredi. Resni.ca je na Facebooku tudi tokrat pozivala k udeležbi na protestnem shodu.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice To so najnovejše številke

Policija: zbralo se je okoli 500 oseb, deset so jih pridržali

Policisti Policijske uprave Ljubljane so opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 9. ure na Trgu republike, kjer se je do poldneva zbralo okoli 500 oseb. Udeleženci so bili opozorjeni, da je shod neprijavljen in v skladu z vladnim odlokom prepovedan, ter da so dolžni spoštovati navodila policije.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Udeležence so skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask.

Nekaj pred 12. uro so se udeleženci odpravili po ulicah centra Ljubljane najprej do stavbe Ustavnega sodišča, nato na Prešernov trg pred stavbo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in nazaj na Slovensko cesto ter Trg republike, kjer se je shod okoli 15.30 zaključil.

Fotogalerija
1 / 3

Policisti so deset oseb, ki so huje kršile javni red in niso upoštevale ukazov pridržali za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije.

Na shodu so do sedaj zaznali eno kršitev Zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja, 19 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, ter kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Zaznan je bil tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, kjer vodijo predkazenski postopek zoper znanega osumljenca. Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista, so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Policija
Novice Moški po Kopru raznašal gole fotografije nekdanje partnerke
DZ na izredni seji obravnava predlog desetega protikoronskega zakona (PKP10), ki prinaša za najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov.

Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 med drugim predvideva enkraten solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalide in vojne veterane, pa tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah. Podaljšuje tudi lanske turistične bone, in sicer do konca junija 2022.

Poleg tega v dopolnjeni obliki, ki jo je minuli teden potrdil odbor za finance, prinaša začasno zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63. plačni razred.