Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
9.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 9.41

7 let, 12 mesecev

Program DORA: odkrili 153 obolelih za rakom dojk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Od aprila 2008 do marca letos smo v okviru programa DORA na slikanje dojk povabili 23.679 žensk, vabilu pa se je odzvalo 18.427. V tem času smo odkrili 153 primerov raka."

Tako je v pogovoru za SiOL povedal vodja omenjenega programa mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., in ob tem poudaril, da gre za populacijo, staro od 50 do 69 let. Sicer pa je mobilna enota državnega presejalnega programa za raka dojk DORA, ki je začela delovati lani junija, v torek prispela v Kamnik, kjer naj bi poleg prebivalk omenjenega mesta k pregledu pozvala še prebivalke občin Lukovica, Domžale, Mengeš, Trzin, Vodice in Komenda. Po registru prebivalstva je v teh sedmih občinah deset tisoč žensk, v starosti od 50 do 69 let. Kam potem potuje "mobilna DORA", ki najbrž deluje po reku, če ne gre Mohamed k gori gre gora k Mohamedu? Naslednja lokacija še ni določena. Odvisna je namreč od številnih okoliščin, med drugim tudi od tega, kje je obolevnost največja in kje bomo lahko zajeli primerno število ljudi. Zasavje, ki smo ga obiskali pred tem, smo obiskali najprej zato, ker je bila tam do pred kratkim obolevnost za rakom dojk največja. Zdaj je na območju Nove Gorice. Kako se na vabila odzivajo ženske? V povprečju je odzivnost več kot 80-odstotna. V kakšnem časovnem razdobju nameravate pokrivati Slovenijo? Časovno obdobje v programu DORA je dve leti. Vsako leto se bo, ko bo program v celoti vzpostavljen, zdaj je namreč še v prehodni fazi, slikala vabljena polovica naše ciljne skupine, torej polovica od 255 tisoč žensk.

Kdaj pa bo program vzpostavljen v celoti? Na podlagi posvetovanj s tujimi strokovnjaki, zlasti z Nizozemske in iz skandinavskih držav, Nemčije in Finske, kjer podoben program teče že vrsto let, je bil leta 2007 v zdravstvenem svetu sprejet program, po katerem bo pri nas tovrstno delovanje potekalo centralizirano, in sicer prek dveh stacionarnih enot, na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. V omenjenih enotah se opravljajo tudi dodatne obravnave. Poleg teh dveh stacionarnih enot pa bi imeli še šest mobilnih, ki bi pokrile vso Slovenijo. V zadnjem času pa se pojavljajo tudi ideje, da bi, v primeru, da ne bomo imeli dovolj mobilnih enot, digitalne aparate najemali od lokalnih ustanov, ki jih že imajo. Kakšne pa so izkušnje z mobilnimi enotami na Nizozemskem? Na Nizozemskem imajo že 60 mobilnih enot. Ugotovili so namreč, da je odzivnost v primeru, ko pride mobilna enota manj kot pet kilometrov od doma ciljne populacije, precej večja. Pri nas se sicer to še ne pozna toliko, saj ženske na pregled pridejo kljub nekoliko večjim oddaljenostim.

Kdaj ste pravzaprav začeli s programom DORA? S programom DORA smo začeli aprila 2008, in sicer s stacionarno enoto oziroma mamografom na onkološkem inštitutu. Naslednje leto smo se javili na razpis za nakup dveh mobilnih enot in centralnega arhiva, ki smo jih prejeli v začetku lanskega leta. Eno mobilno enoto smo začasno postavili že aprila ob onkološkem inštitutu, in sicer zaradi velikih potreb. Junija lani pa je z delovanjem začela druga mobilna enota v Trbovljah. V Mariboru naj bi stacionarna enota načeloma začela delovati še letos.

Ne spreglejte