Nedelja,
14. 1. 2018,
13.34

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Natisni članek

študij znanje Inštitut in akademija za multimedije študenti fotografija

Nedelja, 14. 1. 2018, 13.34

6 let, 3 mesece

Profesionalna fotografija ni lahek zalogaj za začetnike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

4

Če ste na področju fotografije začetnik oziroma amater in bi želeli posneti pravo profesionalno fotografijo, potem bi se najverjetneje morali udeležiti fotografskega tečaja ali delavnice. Na višji šoli za medijsko produkcijo nadobudne študente denimo učijo obdelave fotografije, studijskih tehnik in zlatega reza.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


Na predavanjih o fotografiji se študenti med drugim posvečajo tudi fotografiranju portretov, pri katerih je osvetljena le polovica obraza, so poročali v oddaji Dan.

Praktičnega in teoretičnega znanja študentom ne primanjkuje

Študenti fotografije na Inštitutu in akademiji za multimedije vsak teden dobijo novo nalogo, ki je znana vnaprej. "Včasih gremo na teren, kjer fotografiramo različne stvari, od narave do živali, včasih delamo tudi reportaže," pojasnjuje študentka drugega letnika Nina Bajec.

Praktičnega dela študentom ne primanjkuje. Na leto morajo namreč opraviti kar 400 ur prakse. "Sedenja v učilnici in gledanja predstavitev Powerpoint ni. Teorijo spoznavamo v studiu, kjer delamo, ampak je vedno povezana s prakso," pojasnjuje študentka drugega letnika fotografije Katarina Rejec.

Kakšen fotoaparat potrebujete za vrhunske fotografije in koliko denarja boste odšteli zanj, je v oddaji Dan. na Planet TV pojasnil predavatelj na Inštitutu in akademiji za multimedije Miha Maček.


Video: Planet TV

Za nekatere študente največji izziv predstavljajo luči

Vendar pa po njenih besedah to niso vsa znanja, ki jih študentje lahko pridobijo na omenjeni šoli. "Učimo se snemanja, montaže, produkcije, grafike in avdia. Veliko je tudi izbirnih predmetov, ki so namenjeni temu, da pridobiš čim več različnih znanj," pojasnjuje Rejčeva.

Pri tako imenovanem predmetnem fotografiranju, kjer študenti fotografirajo predmete, so za nekatere največji izziv luči. "Svetloba mora biti pravilna, senc se ne sme videti. Fotografija mora biti ostra, na njej ne sme biti viden noben šum," pojasnjuje Bajčeva.

Dobra fotografija ne potrebuje veliko popravkov

Če je fotografija že v osnovi dobra, potem veliko popravkov sploh ne potrebuje. "Najprej je treba urediti svetlobo, potem barvno temperaturo, obrezati sliko v zlatem rezu oziroma upoštevati pravilo tretjin. Nato lahko sliko izostrimo in s pomočjo različnih programov odstranimo kakšne malenkosti v ozadju, ki jih nočemo videti na fotografiji," pojasnjuje študentka drugega letnika Kaja Škorjanc.

S pomočjo računalniških programov lahko izboljšamo marsikatero fotografijo, velikokrat pa lahko z njimi prikrijemo tudi napake, ki smo jih naredili med fotografiranjem. Tudi ko gre za vedno bolj priljubljene selfije.

Video: Planet TV