Ponedeljek,
26. 8. 2024,
8.34

Osveženo pred

4 ure, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42
Povšetova zapor tuberkuloza

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 8.34

4 ure, 45 minut

Zapornik s tuberkulozo se zdravi na Golniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,42

Z uprave za izvajanje kazenskih sankcij so sporočili, da je zapornik v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana na Povšetovi zbolel za tuberkulozo. Gre za tujega državljana, ki se trenutno zdravi na Golniku. Da bi preprečili širjenje okužbe, so v obravnavo vzeli vse osebe, ki so bile v stiku z okuženim zapornikom.

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana Denis Perše je povedal, da se je sum na okužbo s tuberkulozo pri zaporniku pokazal pred nekaj dnevi. "Nemudoma smo zapornika prepeljali na kliniko Golnik, kjer so okužbo potrdili. Na podlagi tega smo skupaj s pristojnimi ukrepali, kot velevajo protokoli za to okužbo," je pojasnil Perše.

"Ko je bil postavljen sum, smo gospoda sprejeli na kliniko Golnik. Bolezen je bila pri njem potrjena, zdaj je hospitaliziran in se ustrezno zdravi. Sočasno smo ob postavitvi diagnoze začeli izvajati vse ukrepe, ki jih ob pojavu primera tuberkuloze izvajamo. Pri tem moram opozoriti, da se je okužba zgodila v okolju, ki ga ocenjujemo kot občutljivega," je dejala vodja nacionalnega programa za tuberkulozo Petra Svetina z Univerzitetne klinike Golnik.

Protokol po njenih besedah predvideva, da v obravnavo vzamejo vse osebe, ki so bile v stiku z okuženim zapornikom, od sojetnikov do zaposlenih. Njihovo stanje bodo spremljali dalj časa, saj ob takojšnjih testih velikokrat prejmejo lažno negativne rezultate. Cilj je po njenih besedah, da se okužba ne bi razširila. "Rada bi povedala, da Slovenija velja za državo z nizko incidenco tuberkuloze, letno imamo med 70 in 80 bolnikov. Tudi v zaporih za razliko od drugih držav pojav bolezni ni tako velik, saj smo v zadnjih desetih letih obravnavali le pet primerov, to je zdaj šesti primer," je še dodala Petra Svetina. 

Perše je še razkril, da je za tuberkulozo v zaporu zbolel tujec, ki je v priporu od začetka leta.

Kaj je tuberkuloza?

Tuberkuloza, znana tudi kot jetika ali sušica, je nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije, najpogosteje Mycobacterium tuberculosis. Čeprav je bila v preteklosti zelo razširjena in smrtna bolezen, so se možnosti zdravljenja in preprečevanja v zadnjih desetletjih znatno izboljšale.

Kako se tuberkuloza prenaša?

Tuberkuloza se najpogosteje širi po zraku, ko okužena oseba kašlja, kiha ali govori. Ko zdrave osebe vdihnejo te okužene kapljice, se lahko okužijo.

Kateri organi so prizadeti?

Čeprav tuberkuloza najpogosteje prizadene pljuča (pljučna tuberkuloza), lahko se razširi tudi na druge dele telesa, kot so:

  • bezgavke,
  • kosti,
  • ledvice,
  • oči,
  • možgani.

Simptomi tuberkuloze:

Simptomi tuberkuloze so lahko zelo različni in se lahko pojavijo počasi. Najpogostejši simptomi pljučne tuberkuloze vključujejo:

  • trajen kašelj, ki traja več kot dva tedna,
  • krvav izpljunek,
  • bolečine v prsih,
  • šibkost,
  • izguba telesne teže,
  • povečana telesna temperatura,
  • nočno znojenje,
  • izguba apetita.

Tuberkuloza je ena od treh najsmrtonosnejših nalezljivih bolezni na svetu. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je leta 2022 na globalni ravni za tuberkulozo zbolelo 10,6 milijona ljudi, 1,3 milijona jih je umrlo. Pri nas je v istem obdobju zdravljenje zaradi tuberkuloze potrebovalo 74 bolnikov. 

Novice Balkanski boj s tuberkulozo
Novice Za tuberkulozo vsako leto umreta dva milijona ljudi