SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preverite, za koliko so se zvišale cene poštnih storitev

0,28

termometer

Pošta Slovenije | Razlogi za podražitev so v povišanju stroškov energentov, cen prevozov, dvigu stroškov dela ter upadanju storitev klasične pisne korespondence. | Foto: Ana Kovač
Razlogi za podražitev so v povišanju stroškov energentov, cen prevozov, dvigu stroškov dela ter upadanju storitev klasične pisne korespondence. Foto: Ana Kovač

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je višja za sedem centov in znaša 0,69 evra, cena prednostnega standardnega pisma pa je višja za osem centov in znaša 0,75 evra, so potrdili v podjetju.

Pošta Slovenije je na podlagi soglasja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije spremenila cene univerzalne storitve za standardna in navadna pisma, dopisnico, tiskovine, priporočena in vrednostna pisma ter pakete v notranjem in mednarodnem prometu.

Cena standardnega pisma višja za 11 odstotkov

"Spremembe cen so različne glede na storitev in glede na masne stopnje znotraj posamezne storitve. Cena standardnega pisma v notranjem prometu, ki je največkrat uporabljena storitev, se je povišala za 11 odstotkov, cena navadnega pisma v notranjem prometu se je povišala za povprečno 20 odstotkov, cena za priporočeno pismo v notranjem prometu pa je višja za povprečno 22 odstotkov. Cene pošiljanja paketov so v povprečju višje za šest odstotkov," so pojasnili v Pošti Slovenije.

Zoran Janković Novice Janković zaradi odlaganja pepela razkuril Balažica

Razlogi za podražitev so v povišanju stroškov energentov, cen prevozov, dvigu stroškov dela ter upadanju storitev klasične pisne korespondence. "Pošta Slovenije je cene spremenila zaradi nepokrivanja lastne cene, ki jo ustvarja z opravljanjem univerzalne storitve in je predpisana z zakonom o poštnih storitvah," pravijo.

Dodali so, da mora Pošta Slovenije skladno z zakonom za vse uporabnike poštnih storitev zagotavljati cene storitev, ki so stroškovno naravnane, hkrati pa mora obdržati zakonsko predpisano raven kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve. V kratkem ne načrtujejo dodatnih sprememb cen.

Dragan Barbutovski Novice Dragan Barbutovski ne bo več direktor Ukoma

Cene za storitve v tujini naj bi bile nižje

Pošiljanje priporočenega pisma v tujino se je z avgustom podražilo s 6,3 na 7,22 evra, pri čemer, po poročanju portala N1, bode v oči primerjava s tujino. Avstrijska pošta naj bi namreč za enako storitev zaračunavala 4,65 evra, podobno tudi pošte v Nemčiji, Španiji in Franciji.

Maja Tašner Vatovec Novice KPK: Zaposlovanje sorodnikov v Golobovi vladi ni sporno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin