Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
20.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DeSUS Karl Erjavec davek na nepremičnine

Četrtek, 17. 10. 2013, 20.50

5 let, 6 mesecev

Predsednik DeSUS proti predlaganemu davku na nepremičnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik koalicijske DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec trenutnega predloga zakona o davku na nepremičnine ne podpira. O podpori zakonu bo sicer odločal izvršni odbor stranke.

Erjavec je na nacionalni televiziji v oddaji Tarča dejal, da nove rešitve v predlogu davka - med drugim da bodo zavezanci, ki prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek, za stanovanjske nepremičnine plačevali polovični davek, in možnost davčnega posojila - niso dovolj za podporo predlogu zakona.

250 tisoč upokojencev ne bo zmoglo plačevati davka Nižji davek bi namreč veljal le za 46 tisoč upokojencev, obstaja pa še velika skupina, 250.000 upokojencev, ki prejemajo do 450 evrov pokojnine in davka ne bi zmogli, je dodal Erjavec. Ti namreč večinoma imajo stanovanja, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonu, ali hiše, ki so si jih zgradili.

Na vprašanje, kaj bi nepodpora zakonu pomenila za proračun, je Erjavec dejal, da gre v predlogu proračuna za ocenjene prihodke in se ne ve, kakšni bodo dejanski prihodki. Kot je dejal, finančno ministrstvo ne bo imelo nobenega problema poiskati denarja, ko bodo znani rezultati stresnih testov za banke. Meni, da bi se dalo proračun zapreti tudi na druge načine.

Podpora le, če bo usklajen z zvezo društev upokojencev Erjavec trdi, da predloga zakona v primeru, da bo besedilo takšno, kot je sedaj, ne bodo podprli. Je pa to sicer odločitev organov stranke. "Sklicali bomo izvršni odbor stranke in sprejeli odločitev," je dejal Erjavec. Predsednik DeSUS je prejšnji teden dejal, da bodo predlog zakona podprli, če bo usklajen z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Uspeli zaščititi najbolj prizadeto skupino upokojencev Podpredsednik ZDUS Anton Donko je v omenjeni oddaji povedal, da je upravni odbor zveze predlog zakona podprl, ker so uspeli zaščititi skupino upokojencev, ki je najbolj prizadeta. A je pri tem opozoril, da gre pri tem le za osem odstotkov vseh upokojencev.

Glede možnosti davčnega posojila je Donko dejal, da so starejši nezaupljivi do posojil in se sprašujejo, kako bi njihovi nasledniki dolg poplačali. ZDUS skrbi tudi možnost, da bi občine lahko stopnjo davka zvišale za polovico.

Ne spreglejte