Sreda,
4. 9. 2024,
6.34

Osveženo pred

8 ur, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
temperature nevihta Slovenija vreme

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2024, 6.34

8 ur, 2 minuti

Pred nami je izrazita sprememba vremena, možni so močnejši nalivi in sunki vetra #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Za nami so izredno vroči dnevi z najvišjimi dnevnimi temperaturami, ki so do deset stopinj višje od običajnih za ta čas. 1. septembra je bil v Podnanosu izmerjen celo absolutni temperaturni rekord – še nikoli v zgodovini meritev se ni na meteorološko jesen ogrelo na 36,3 stopinje Celzija. A pred nami je večja vremenska sprememba, s katero se bomo od zelo visokih temperatur za letos poslovili. V četrtek in petek bo iznad morja v naše kraje prešla prva serija močnejših neviht. Največ težav lahko povzročajo močni nalivi in sunki vetra. V videu si lahko ogledate, kako naj bi se nevihte pomikale glede na enega izmed meteoroloških modelov. Še ena večdnevna serija neviht se obeta v začetku novega tedna.

Danes je zadnji letošnji dan s poletnimi temperaturami

Pred nami je še zadnji dan v nizu neobičajno vročih dni za ta čas. Živo srebro se bo povzpelo do okoli 34 stopinj Celzija.

Podobno kot v zadnjih dneh bodo tudi danes popoldne nad hribi zahodne in južne Slovenije nastajale nevihte. Na manjših območjih lahko pade drobna toča. Nevihte se bodo pomikale počasi, zato lahko prinesejo nalive. Drugih posebnosti današnje nevihte predvidoma ne bodo prinesle.

Danes popoldne bodo nastajale lokalne vročinske nevihte. Prinesejo lahko nalive in drobno točo.   | Foto: meteologix Danes popoldne bodo nastajale lokalne vročinske nevihte. Prinesejo lahko nalive in drobno točo. Foto: meteologix

V četrtek in petek serija neviht z močnejšimi nalivi in sunki vetra

Večja vremenska sprememba se pripravlja za četrtek proti večeru. Takrat nas bo od morja zajel plaz neviht, ki bodo nastajale tudi v noči na petek. Najbolj pestro bo na Primorskem. Pojavljali se bodo močnejši sunki vetra in nalivi.

Nevihtni pas bo pri premikanju v notranjost države in naprej proti vzhodu slabel. Na vzhodu države bo zato padlo zelo malo dežja.

Konec tedna bo pretežno sončen

V petek bo sprva še oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Popoldne se bo nebo postopoma razjasnilo. Ogrelo se bo do okoli 25 stopinj Celzija.

V soboto spet kaže na bolj sončno in vroče vreme brez neviht. Temperature bodo blizu 30 stopinj Celzija.

Konec tedna (predvsem soboto in nedeljsko dopoldne) je vredno dobro izkoristiti. Nato namreč prihaja nova pošiljka padavin. | Foto: David Florjančič Konec tedna (predvsem soboto in nedeljsko dopoldne) je vredno dobro izkoristiti. Nato namreč prihaja nova pošiljka padavin. Foto: David Florjančič

V nedeljo popoldne nove nevihte: te bodo le uvod v večdnevno deževje

Prva polovica nedelje bo še topla, temperature se bodo povzpele do 30 stopinj Celzija. A proti večeru nas bo zajel nov pas neviht.

V nedeljo popoldne se bodo na nebu spet pojavili oblaki. Sledilo bo nekajdnevno obdobje nestabilnega vremena s pogostimi padavinami, nevihtami, tudi nalivi. | Foto: David Florjančič V nedeljo popoldne se bodo na nebu spet pojavili oblaki. Sledilo bo nekajdnevno obdobje nestabilnega vremena s pogostimi padavinami, nevihtami, tudi nalivi. Foto: David Florjančič

Nedeljsko dogajanje bo le uvod v nestabilnejše vreme v prvo polovico prihodnjega tedna. Začetek novega tedna bodo zaznamovale pogoste padavine, nevihte, tudi nalivi. Posledično bodo temperature še dodatno padle in bodo segale od 20 do 25 stopinj Celzija. S tem bodo postale primernejše za ta čas.

Kdaj se bodo deževni dnevi končali?

Stabilnejše in bolj sončno vreme se obeta proti koncu naslednjega tedna.

vreme, Meteoinfo Slovenija, 04092024 | Foto: Amela Talič / Meteoinfo Foto: Amela Talič / Meteoinfo

Vremenska slika: sprememba nas bo dosegla od zahoda. Zakaj?

Tako neobičajno vroče za začetek meteorološke jeseni ni le pri nas. Zaradi vpliva vročega afriškega zraka se s temperaturami, ki so tudi do deset stopinj višje od običajnih za začetek septembra, se soočajo v celotni srednji in vzhodni Evropi.

Skrajni zahod stare celine je medtem s severa že dosegel občutno hladnejši zrak.

Na meji med toplim in hladnejšim zrakom nastaja območje nizkega zračnega tlaka oziroma ciklon. Ta se bo v četrtek skupaj z vremensko fronto približal našim krajem. Na naše vreme bo najbolj vplival v noči s četrtka na petek.

V gorah kmalu prvi sneg?

Ob koncu tedna bo nad zahodnim delom celine nastal nov ciklon. V nedeljo se bo začel pomikati v severno Sredozemlje, kjer bo nekaj dni tudi ostal, zato nas v prvi polovici prihodnjega tedna čaka večinoma oblačno vreme s pogostimi padavinami in tudi z občutno nižjimi temperaturami. Še občutnejša ohladitev, ki bi lahko goram prinesla tudi sneg, bi nas lahko dosegla proti koncu tedna, a je ta napoved še zelo nezanesljiva.
Vročinski val
Novice Letošnje poletje v Sloveniji je bilo najtoplejše v zgodovini meritev #video
karta, napoved vreme
Novice Nov septembrski rekord je podrl starega
Brane Gregorčič
Novice Meteorolog Gregorčič o tem, kaj nas čaka prihodnji teden