Četrtek,
1. 8. 2024,
9.21

Osveženo pred

25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,07
Meteoinfo Slovenija napoved nevihta vreme

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 9.21

25 minut

Nad Slovenijo prve nevihte, možna tudi toča. Kako se bodo premikale? #animacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,07

Pred nami je pestro vremensko dogajanje. Danes popoldne bodo Slovenijo prešle nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na petek. Razmere v ozračju žal omogočajo nastanek močnejših neurij. Nevihtne celice bodo najprej dosegle sever in jugovzhod. Tam se bodo krepile in potovale proti osrednjem delu države in proti Koroški in Štajerski. Pozno popoldne in zvečer se bo glavnina vremenskega dogajanja prestavila proti zahodu. Nad Italijo se bo proti Sloveniji namreč pomikala močna nevihtna linija. Spremljal jo bo močan veter, ki lahko za kratek čas doseže tudi hitrost 100 kilometrov na uro. Poplavlja lahko tudi morje. V animaciji si oglejte, kako naj bi se nevihtne celice premikale glede na enega izmed meteoroloških modelov.

Na animaciji je z barvami označeno, kako naj bi potovale padavine. Rdeča barva pomeni močne padavine. Prikazano je pričakovano vremensko dogajanje od 14.30 danes do jutrišnjega jutra.

Izračuni meteoroloških modelov kažejo, da danes in v noči na petek pred možnostjo močnejših neviht ni varen skoraj noben del Slovenije.  | Foto: Meteoinfo Izračuni meteoroloških modelov kažejo, da danes in v noči na petek pred možnostjo močnejših neviht ni varen skoraj noben del Slovenije. Foto: Meteoinfo

Kako se bo začelo?

Prve nevihte bodo lahko nad hribovitimi predeli severne in jugovzhodne Slovenije nastale že zgodaj popoldne. V nadaljevanju popoldneva se bo nevihtno dogajanje v severnem in vzhodnem delu države stopnjevalo. Nevihte se bodo okrepile in se začele širiti nad ravninske predele osrednje Slovenije, Koroške in Štajerske. Kakšna nevihta se lahko pojavi tudi na Dolenjskem in v Posavju.

Nevihtno nebo, posneto iz Ljubljane s pogledom proti severu. | Foto: David Florjančič Nevihtno nebo, posneto iz Ljubljane s pogledom proti severu. Foto: David Florjančič

Težava bodo močni nalivi in veter, toča ni izključena

Ker bo zaradi šibkih višinskih vetrov pomikanje nevihtnih celic sprva razmeroma počasno, bodo glavno nevarnost predstavljali močni nalivi, ki lahko povzročijo razlivanja hudourniških vodotokov in meteornih voda. Nevihte bo marsikje spremljal tudi močan veter, izključena pa ni niti toča.

Nevihta | Foto: Tilen Horvat/Meteoinfo Foto: Tilen Horvat/Meteoinfo

Dogajanje se bo nato preselilo nad zahodno Slovenijo

Pozno popoldne in zvečer se bo težišče vremenskega dogajanja prestavilo proti zahodu. Nad severovzhodno Italijo bo namreč nastal večji nevihtni sistem, ki se bo nato v obliki linije pomikal proti jugovzhodu. V večernih urah – predvidoma po 20. uri – bo dosegel Primorsko ter se nato pomaknil tudi nad hrvaško Istro in Kvarner. Ob obali bo ob tem zapihala močna tramontana, ki se bo kasneje obrnila v burjo.

Sunki vetra lahko za kratek čas presežejo 100 kilometrov na uro, zato bo morje močno vzvalovano. Opozorilo velja tudi za vse, ki ste na počitnicah v kampih. Tam največjo nevarnost predstavljajo drevesa, ki lahko klonijo pod sunki vetra. Opozarjamo še, da neurja včasih nastanejo zelo hitro, zato priporočamo, da ste nanje pripravljeni vnaprej. Priporočamo tudi spremljanje radarske karte padavin.

Do jutra se bo ozračje umirilo

V drugem delu noči se bo vremensko dogajanje postopno umirilo. V večjem delu Slovenije se bo zjasnilo. Jutri bo tako sprva večinoma sončno, popoldne in zvečer pa bodo predvsem na severu in vzhodu Slovenije spet nastale nevihte, ki bodo prerasle v krajevna neurja. Najvišje temperature se bodo gibale okoli 30 stopinj Celzija.

Tudi v soboto in nedeljo bo vreme še spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami, ki pa predvidoma ne bodo tako izrazite kot danes in jutri. Večjih temperaturnih sprememb ne bo.

Arso dodal še eno oranžno opozorilo: poplavi lahko tudi morje

Agencija za okolje je dodala še oranžno opozorilo pred poplavami morja. Slednje je v veljavi od poznega popoldneva do enih ponoči. Na spletni strani agencije lahko preberemo, da ta stopnja opozorila pomeni, da lahko morje poplavi nižje dele obale. Obstaja možnost nastanka materialne škode na plovilih in vozilih, poplavljeni so deli obalnih cest, sprehajalne poti ob obali in starejši pomoli. Pričenjajo se težave s komunalno ureditvijo obalnih mest. Dostop do morja je bistveno otežen, še piše na omenjeni strani.

Agencija za okolje je oranžnim opozorilom zaradi neurij dodala še oranžno opozorilo pred poplavami morja. Slednje je v veljavi od poznega popoldneva do enih ponoči.  | Foto: Arso Agencija za okolje je oranžnim opozorilom zaradi neurij dodala še oranžno opozorilo pred poplavami morja. Slednje je v veljavi od poznega popoldneva do enih ponoči. Foto: Arso
Agencija za okolje je dopolnila še rumeno hidrološko opozorilo.
Arso opozorilo
Novice Arso izdal oranžno opozorilo za vso državo
poletno vreme
Novice Vreme: konec julija poletno vroč in sončen. Prihajajo spremembe.
Posledica današnjega močnega deževja v Črni na Koroškem
Novice Znova poplavljalo v Črni in drugod na Koroškem