SiolNET. Novice Slovenija
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor, v teh dneh znova grozi pozeba

0,19

termometer

pozeba |  | Foto: STA
Foto: STA

Od danes do nedelje je po Sloveniji nevarnost pozebe. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo temperatura zraka že danes spustila malo pod ledišče. Najhladneje bo sicer v sredo in četrtek zjutraj, še opozarjajo na Arsu in pridelovalcem svetujejo spremljanje razmer.

Zaenkrat kaže, da se bo ohladilo celo do minus pet stopinj Celzija, na Goriškem do okoli minus dve stopinji, v znanih mraziščih bo še hladneje, opozarjajo na Arsu. Tudi v petek zjutraj bo ponekod temperatura še pod lediščem, piše STA.

Ponovna ohladitev bo ogrozila predvsem breskve

Potem ko je ohladitev prejšnji teden poškodovala predvsem marelice in zgodnje breskve, na agenciji za okolje ocenjujejo, da bo ponovna ohladitev ogrozila predvsem breskve. Te so trenutno v polnem cvetju v večjem delu Slovenije. Prve cvetove odpirajo tudi zgodnje češnje, medtem ko so skoraj povsod po Sloveniji že odcvetele marelice. Tam kjer so cvetovi preživeli zadnjo ohladitev, so sedaj v fazi mladih plodičev, ki so na mraz prav tako zelo občutljivi, opozarjajo na Arsu.

Sadne vrste so glede na faze razvoja sicer različno občutljive na spomladansko pozebo.

Na agenciji pridelovalcem svetujejo, da naj pozorno spremljajo vremenske napovedi in razvoj vremena v prihodnjih dneh in se posvetujejo glede tehnoloških navodil za zaščito pred spomladansko pozebo, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin