Petek,
9. 5. 2014,
7.59

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

alkotest alkohol policija

Petek, 9. 5. 2014, 7.59

4 leta, 11 mesecev

Pozor: policisti bodo preverjali voznike in tudi gostince

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policisti po vsej Sloveniji bodo v okviru preventivne akcije 0,0 šofer - trezna odločitev preverjali voznike. Ukrepali bodo tudi zoper tistega, ki bo alkoholno pijačo ponujal.

Policijske kontrole bodo predvsem na tistih krajih in v tistih delih dneva, ko se alkohol najpogosteje pojavi v prometu, napoveduje višji policijski inšpektor v sektorju prometne policije Boštjan Smolej.

Na terenu tudi delovni inšpektorji Ob ugotovljeni visoki koncentraciji alkohola pri vozniku bodo policisti skušali ugotoviti tudi, kje in na kakšen način je ta voznik alkohol zaužil. Nato bodo skladno z zakonom o omejevanju uporabe alkohola primerno ukrepali tudi zoper tistega, ki je to alkoholno pijačo ponujal, pa je ne bi smel.

V okviru akcije ne bodo na terenu le policisti. Delovni inšpektorji bodo v teh dneh opravljali nadzor pri delodajalcih, tržni inšpektorji pa bodo nadzirali prodajo alkoholnih pijač v prodajalnah.

Letos še štiri takšne akcije Tokratna akcija bo prva iz letošnje serije; potekale bodo še junija, oktobra, novembra in decembra, je napovedala Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje, ki koordinira aktivnosti preventivne akcije.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je opozoril, da je vsaka deseta prometna nesreča in vsaka tretja smrtna žrtev v prometu povezana z alkoholom. Statistika se zadnja leta izboljšuje, a s tem še ne moremo biti zadovoljni, poudarja Velov, zato bo še naprej treba izvajati vse aktivnosti, od preventivnih programov, nadzora do omejevanja porabe alkohola in kaznovanja kršiteljev.

Za mlade: kuponi za brezplačen prevoz s taksijem s prireditev Združenje DrogArt danes začenja podobno akcijo, usmerjeno na mlade. Prav mladi so namreč večkrat udeleženi tudi v prometnih nesrečah, kjer je prisoten alkohol, maj, ki je mesec zabav za mlade, pa prinese tudi več voženj pod vplivom alkohola, pojasnjujejo v DrogArtu.

Kampanja Furam 0,0 bo mlade poskušala ujeti tam, kjer uživajo alkohol: v lokalih, na zabavah, v klubih in na prireditvah. Mladim bodo na voljo kuponi za brezplačen prevoz s taksijem s prireditev.